James Hansenille ympäristöpalkinto

Yhdysvaltalainen ilmastotutkija James Hansen on voittanut vuoden 2010 Sophie-palkinnon. Sophie-palkinto on vuosittain jaettava kansainvälinen ympäristöpalkinto, jonka arvo on 100 000 Yhdysvaltain dollaria. Sophie-palkinto keskittyy ihmisten motivointiin ympäristöasioissa. Palkinto jaetaan henkilölle, joka on merkittävällä tavalla edesauttanut ympäristöä parantaviin toimiin ryhtymistä.


James Hansen. Kuva: Greenpeace.

Tässä suomennettuna tämänvuotiseen palkintoon liitetty lausunto:

Sophie-palkinnon 2010 lausunto

Sophie-palkinto 2010 myönnetään yhdysvaltalaiselle ilmastotutkijalle tohtori James E. Hansenille.

Tohtori James E. Hansen (syntynyt 1941) on ollut avainroolissa yli 30 vuoden ajan kehittämässä ymmärrystämme ihmisen vaikutuksesta ilmastoon. Hän on Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäsen, apulaisprofessori Columbian yliopiston geo- ja ympäristötieteen osastolla sekä Columbian yliopiston Earth-instituutissa ja NASAn Goddard Institute of Space Studies -instituutin johtaja vuodesta 1981, missä hän on tutkinut planeettojen kaasukehiä. Hänet kutsutaan usein todistamaan ilmastoasioissa kongressin eteen. Hänen päätutkimusaiheensa on ollut ilmastotiede ja erityisesti kasvihuonekaasujen vaikutus globaaliin ilmastoon. Jo vuonna 1988 hän esitti tuloksia Yhdysvaltain kongressille ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen planeetallemme aiheuttaman uhan todennäköisyydestä.

Tohtori James E. Hansen on erinomainen tiedemies, jolla on monta tieteellistä artikkelia julkaistuna merkittävissä tiedejulkaisuissa. Hänen omatuntonsa, ja myöhemmin hänen roolinsa ”huolestuneena isoisänä”, ovat pakottaneet hänet yhdistämään tutkimuksensa ja hänen näkemyksiinsä perustuvan poliittisen aktivisminsa. Hän on onnistunut kääntämään tutkimuksensa konkreettisiksi ja ymmärrettäviksi varoituksiksi siitä mitä tapahtuu ellemme toimi ihmisten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Tutkimuksiinsa perustuen Hansen on ennustanut, että 350 ppm olisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden yläraja, jos haluamme välttää ilmastonmuutoksen dramaattiset vaikutukset. Tämä on innostanut muodostamaan kansainvälisen aktivistiliikkeen 350.org.

Hansenin selkeään sanomaan ja varoituksiin on vastattu kovalla vastustuksella. Tiedemiehenä hän on kokenut sensurointia. Hän on saanut sietää kritiikkiä aktivistityöstään, jonka monet ovat kokeneet epätieteelliseksi. Hansen on ollut järkähtämätön ja vastannut näihin argumentteihin paljastamalla taloudelliset intressit henkilöiltä, jotka levittävät epäilystä ihmisen ilmastovaikutusta kohtaan. Vaikka näillä henkilöillä on usein taloudellisia intressejä tukenaan, nykypäivän nuoret ja ekosysteemit biodiversiteetteineen tulevat kuitenkin maksamaan kovan hinnan tulevaisuudessa.

Hansenin mukaan ihmiskunta on nyt vedenjakajalla. Meidän täytyy toimia nyt tai saatamme liipaista takaisinkytkentämekanismeja, jotka saattavat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. Hansen sanoo, että kansainvälinen yhteisö ei vastaa tähän alkavaan kriisiin tarpeeksi nopeasti. Nykyiset toimet eivät ole riittäviä, jotta saavutettaisiin tarpeellinen hiilidioksidipäästöjen vähennyksien taso. Siksi hän ajaa hiilikaivosteollisuuden lopettamista ja merkittävää hiilidioksidiveroa varmistaakseen nopean siirtymisen vaihtoehtoisiin energiamuotoihin. Hansen korostaa, että tästä saattaa myös tulla uusia mahdollisuuksia: uusia korkeateknologian työpaikkoja, uusia energialähteitä ja puhtaampaa ilmaa kaikille.

Tohtori James E. Hansen on se henkilö, joka on tehnyt meille mahdottomaksi kertoa lapsenlapsillemme, että emme tienneet mitä teimme. Hänelle myönnetään Sophie-palkinto 2010 hänen elintärkeästä tutkimuksestaan, hänen kyvystään tiedottaa löydöistään ja hänen ainutlaatuisesta ja inspiroivasta osallistumisestaan tulevien sukupolvien hyväksi.

Kiitos Jarille tekstin kommentoinnista.

Lähde: The Sophie Price -verkkosivusto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: