Ensimmäinen virallinen tutkimusraportti CRU-sähköposteista

Ensimmäinen virallinen raportti koskien East Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikön (CRU) sähköpostien julkituloa on julkaistu. Raportti on Yhdistyneiden kuningaskuntien parlamentin alahuoneen tiede- ja teknologiakomitean tutkimuksen tulos. Tarjoamme tässä raportin tiivistelmän suomennettuna:

Yhteenveto

Ilmastodatan julkitulo East Anglian yliopiston (UEA) Climatic Research Unitista (CRU) [= ilmastontutkimusyksikkö] marraskuussa 2009 olisi saattanut vahingoittaa ilmastotieteen ja kyseessä olevien tutkijoiden mainetta.

Me uskomme, että asian keskittyminen CRU:hun ja erityisesti professori Phil Jonesiin, CRU:n johtajaan, on ollut suurelta osin aiheetonta. Vaikka olemmekin huolissamme, että julkitulleet sähköpostit viittaavat tylyyn kieltäytymiseen jakaa tieteellistä tietoa ja menetelmiä, me tunnemme sympatiaa professori Jonesia kohtaan, jonka täytyi olla turhautunut käsitellessään datanpyyntöjä, joista hän tiesi – tai aavisti – että niiden motivaationa oli halu vain kaivaa maata hänen työnsä alta.

Tiedon ja menetelmien jakamiseen liittyen professori Jonesin toimet olivat mielestämme yhdenmukaiset ilmastotieteessä vallitsevan yhteisen käytännön kanssa. Ilmastotieteessä ei ole yleinen käytäntö julkaista raakadataa tai tietokoneohjelmia tutkimusartikkeleissa. Ilmastotiede on kuitenkin erittäin tärkeässä asemassa ja tieteen laadun tulisi olla nuhteetonta. Siksi ilmastontutkijoiden pitäisi mielestämme alkaa laittaa kaikki heidän työtään tukeva tieto (myös raakadata) ja täydellinen menetelmien kuvaus (sisältäen tietokoneohjelmat) saataville. Jos molemmat olisivat olleet saatavilla, monet UEA:n ongelmista olisivat saattaneet olla vältettävissä.

Me uskomme, että fraasit kuten ”trick” ja ”hiding the decline” [= ”temppu” ja ”laskun piilottaminen”] olivat kollegiaalisia termejä yksityisissä sähköposteissa ja todisteet kallistuvat siihen, etteivät ne olleet osa järjestelmällistä harhaanjohtamisyritystä. Näkemämme todisteet eivät myöskään viittaa siihen, että professori Jones olisi yrittänyt kumota vertaisarviointiprosessia. Tutkijoita ei pitäisi kritisoida heidän tutkimusartikkeleita koskevista epävirallisista lausunnoistaan.

Tiedonvapauteen (FOIA [= tiedonvapauslaki/asetus]) liittyen suuri osa vastuusta tulisi olla UEA:lla. Julkitulleet sähköpostit näyttäisivät osoittavan tiedonpanttauskulttuurin vallitsevan CRU:ssa sekä tapauksia, joissa tietoa on saatettu tuhota sen julkitulon välttämiseksi. Löysimme todisteita, jotka ensitarkastelussa näyttäisivät viittaavan siihen, että UEA löysi tapoja tukea CRU:ssa vallitsevaa kulttuuria vastustaa tiedon julkituloa ilmastonmuutosskeptikoille. Se, että UEA ei täysin tajunnut mahdollista FOIA-pyyntöjen hylkäämisestä aiheutuvaa vahinkoa CRU:lle ja UEA:lle, on valitettavaa. UEA:n on tarkastettava menettelytapansa FOIA:n suhteen ja uudelleenarvioitava miten se voi tukea tutkijoita, joiden osaaminen tällä alueella on rajallinen.

Deputy Information Commissioner [= varatietovaltuutettu] on ilmoittanut selvästi, että vuoden 2000 tiedonvapauslain (Freedom of Information Act 2000) vastainen rikkomus on saattanut tapahtua, mutta syytteitä ei voitu nostaa rikkeen vanhentumisen vuoksi; asiassa ei kuitenkaan tehty tutkimusta. Meidän näkökulmastamme on epätyydyttävää jättää asia ratkaisematta. Johtopäätöksemme on, että asia on ratkaistava lopullisesti – joko Independent Climate Change Email Reviewin [= riippumaton ilmastonmuutossähköpostien katselmus] tai tietovaltuutetun toimesta.

Me hyväksymme Ilmastonmuutossähköpostien katselmuksen riippumattomuuden ja suosittelemme, että katselmuksen tulisi olla avoin ja läpinäkyvä, ottaen suullisia todisteita ja tehden julkisia haastatteluita kun se on mahdollista.

22. maaliskuuta UEA julkisti Scientific Appraisal Panelin [= tieteellinen arviointipaneeli], jota johtaa lordi Oxburgh. Tämän paneelin pitäisi määritellä, onko CRU:n työ järkevällä pohjalla ja meidän olisi ennenaikaista arvioida sen työtä etukäteen.

Kiitos tekstin kommentoinnista Jarille, Pasille ja Merimarille.

3 vastausta to “Ensimmäinen virallinen tutkimusraportti CRU-sähköposteista”

  1. Boris Winterhalter Says:

    Luin tämän ensimmäisen raportin. Siinä moititaan Jonesia ja CRU:ta mutta ei syytetä. Tämä on ymmärrettävää kun selvityksen taustalla on parlamentin jäsenistä muodostettu toimikunta tosin joitakin asiaan kriittisesti suhtautuvia ilmastotutkijoita on kuultu.

    Viimeksi mainittujen kohdalla toimikunnan kysymysten asettelua voidaan kritisoida, kuten esm: Lord Lawson of Blaby: ”The sinister thing is not the word ‘trick’. In their [UEA’s] own evidence they say that what they mean by ‘trick’ is the best way of doing something”. Viimeiset sanat: paras tapa tehdä jotain tarkoittavat aivan oikein tapa millä homma hoidetaan. Kun Chairman kysyy: hyväksyttekö selityksen, Lord Lawson vastaa, hyväksyn selityksen [mutta ei hän sano oliko ”temppu” (trick) korrekti vai ei.

    Tämän ensimmäisen selvityksen tavoitteena ei todellakaan ollut tutkia tai hakea todisteita CRU:ssa suoritettavasta tieteestä. Sen tulee tekemään tieteellinen arviointi paneeli.

    Joka tapauksessa on erinomaista, että tietovuotoa tutkitaan ja pyritään arvioimaan Jones’in johdolla tehdyn tutkimuksen oikeellisuutta.

  2. Ari Jokimäki Says:

    Juuri tänään käytin erään työhöni liittyvän sähköpostin otsikossa sanaa ”käännöskikkailu” ja toisessa sähköpostissa käytin sanaa ”trick”. Vaikka nämä sanat ovat mielestäni aivan arkipäiväisessä käytössä kun kuvataan jotain erityistä toiminnetta, joka saattaa poiketa hiukan normaalikäytännöstä, niin ilmeisesti olen kuitenkin ollut epäkorrekti käyttäessäni näitä sanoja, vai mitä?

    Tässä mielestäni sopiva linkki tähän asiaan rakkaasta naapurimaastamme:
    http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/12/gott-nytt-ar.html

  3. Petteri Karvinen Says:

    Haaska kuva….vaikka se onkin osin tarkka kuvaus siitä, mitä on tapahtunut….


Jätä kommentti