Sään ääri-ilmiöt herättävät maat sopeutumaan ilmastonmuutokseen

[Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tiedote:]


Kuva: SYKE.

Suurin osa Euroopan maista on herännyt tarpeeseen sopeutua ilmastonmuutokseen etenkin sään ääri-ilmiöiden takia. Tämä käy ilmi tuoreesta selvityksestä, joka on laajin tähän mennessä tehdyistä maiden sopeutumistilannetta kuvaavista selvityksistä Euroopassa. Suomen ympäristökeskus (SYKE) oli tekemässä selvitystä yhdessä neljän muun eurooppalaisen tutkimuslaitoksen ja Euroopan ympäristöviraston kanssa.

Neljä viidesosaa Euroopan maista on ottanut ilmastonmuutokseen sopeutumisen poliittiselle agendalleen.

“Tämä on huomattava muutos verrattuna tilanteeseen kymmenen vuotta sitten, jolloin Suomi ensimmäisenä Euroopan maana sai valmiiksi kansallisen sopeutumisstrategian”, SYKEn ilmastonmuutosohjelman johtaja Mikael Hildén sanoo.

Lähes kaikki maat arvioivat poikkeuksellisten sääolojen luoneen tarvetta sopeutumiseen. Lisäksi painetta asiaan tarttumiseen on tullut EU:n politiikasta, lisääntyneistä vahingoista ja niiden kustannuksista sekä tieteellisestä tutkimuksesta.

Suurin osa maista koki, että niillä ei ole tarpeeksi resursseja asiaan puuttumiseen. Etenkin puuttuu aikaa, rahaa ja teknologioita. Lisäksi ilmastonmuutoksen suuruudesta koettiin epävarmuutta sekä siitä, minkä tahon pitäisi ryhtyä hoitamaan ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Näistä haasteista huolimatta puolet maista kertoi olevansa halukkaita kehittämään kansallista sopeutumispolitiikkaansa. Tämä johtunee osittain kasvavasta tietoisuudesta ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista, minkä kaksi kolmasosaa eri maiden vastaajista arvioi lisääntyneen viimeisten viiden vuoden aikana.

21 maalla on nyt kansallinen sopeutumisstrategia, mutta useissa maissa konkreettiset toimet ovat vasta aluillaan. 13 maata on ryhtynyt toimeen, Suomi on edennyt jo strategiansa uudistamisvaiheeseen. Suomen uusi sopeutumisstrategia hyväksytään todennäköisesti vielä lokakuussa.

Selvityksen mukaan tiedon tarjoaminen on yleisin tapa tarttua sopeutumisasiaan ja vesihuolto sektori, jolla on ensimmäiseksi ryhdytty sopeutumistoimiin eri maissa. Useissa maissa on ryhdytty seuraamaan, arvioimaan ja raportoimaan sopeutumisen edistymisestä ja puolet maista ilmoittaa aikovansa ryhtyä tähän piakkoin.

Raportista

Euroopan ympäristöviraston (EEA) uusi raportti ‘National adaptation policy processes in European countries – 2014’ sisältää analyysin 30 eurooppalaisen maan kyselytutkimuksen tuloksista. Kysely oli vapaaehtoinen ja perustui maiden itsearviointiin. Raportin tavoitteena on auttaa sopeutumiskokemusten jakamisessa ja niistä oppimisessa sekä levittää hyviä käytäntöjä.

Raportin työstivät Euroopan ympäristövirasto EEA, Austrian Environment Agency Itävallasta, Alterra Hollannista, CMCC Italiasta, SYKE Suomesta and UKCIP Iso-Britanniasta.

Lisätietoa sopeutumisesta

Lisätietoa sopeutumisesta
Ilmasto-opas.fi
Climate-ADAPT, the European Climate Adaptation Platform, on kattava portaali sopeutumisesta ilmastonmuutokseen EU:ssa. Se sisältää tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista, case-tutkimuksia, tietoa EU-politiikasta, maakohtaista tietoa ja työkaluja päätöksenteon tueksi.

Professori Mikael Hildén, Suomen ympäristökeskus p. 0295 215 173
Tutkija Kirsi Mäkinen, Suomen ympäristökeskus p. 0295 251 445

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: