Ilmatieteen laitos vie tuulienergiatietoutta Nenetsiaan

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Ilmatieteen laitos on mukana Polar Wind-hankkeessa, joka vie tuulienergiatietoutta pohjoiselle Napapiirille Nenetsian autonomiseen maakuntaan Venäjälle.


Kuva: Jenni Latikka, Ilmatieteen laitos.

Polar Wind-hankkeen tarkoituksena on edistää energiantuotannon modernisointia ja saatavuutta alueella tuulivoiman avulla. Tällä hetkellä energian tuotantoon käytetään pääosin dieselgeneraattoreita, joita on tarkoitus uudistaa tulevaisuudessa yhdistetyiksi tuuli-dieselvoimaloiksi. Polar Wind-hanke tukee Polaris-hanketta, jossa Amdermanin taajamaan hankitaan maakunnan ensimmäinen tuulivoimala.

Maakunnan tuuliolosuhteiden selvittämiseksi Amderman, Nesin, Indigan ja Karataikan kyliin pystytetään kesän aikana mittausmastot, joissa mitataan eri sääsuureita. Tuulivoimalahankkeissa tuulimittauksia tulisi tehdä yhtäjaksoisesti vähintään vuoden tuuliolosuhteiden ja tuulienergian kannattavuuden arvioimiseksi. Ilmatieteen laitoksen osuus Polar Wind-hankkeessa on viedä alueelle osaamista tuulen mittaamisesta ja tuulesta energian lähteenä sekä analysoida tuulimittaukset ja mittausjakson edustavuus. Tuulienergian lisäksi Ilmatieteen laitos vie tietoa alueen nykyilmastosta ja ennen kaikkea ilmastonmuutoksen vaikutuksista pohjoisilla leveysasteilla.

Nenetsian maakunnan tuuliolosuhteet ovat hyvät tuulivoimalle, sillä maakunta sijaitsee Barentsinmeren rannalla. Alueen pohjoiset olosuhteet ja olemassa oleva infra aiheuttavat haasteita etenkin suuremman mittakaavan tuulivoiman tuotannolle. Polaris-hankkeessa Amdermaniin, noin 600 asukkaan taajamaan, suunniteltu pilottiluonteinen tuuliturbiini on teholtaan 50–100 kW. Turbiini on Nenetsian pienten yhteisöjen energian tuotantovälineeksi sopiva, sillä Nenetsiassa ei ole maata kattavaa sähköverkkoa, johon ylimääräinen energia voitaisiin syöttää. Myöskään tiestö alueella ei ole kovin hyvä, joten rakennustarvikkeet on siirrettävä kohteeseen laivan ja helikopterin avulla. Näiden lisäksi soinen ja routiva maa tulee ottaa huomioon kaikessa rakentamisessa.

Polar Wind on EU ENPI Kolarctic-ohjelman rahoittama projekti, jonka tarkoituksena on edistää pohjoisten alueiden rajat ylittävää yhteistyötä. Ilmatieteen laitos on projektissa mukana partnerina. Pääyhteistyökumppanit projektissa ovat Nenetsian maakunnan rakennusyksikkö ja paikallinen energiayhtiö OOO North West United Power Generating Company. Projektin on kestoltaan noin 2,5 vuotta loppuen vuonna 2014 lopussa.

Lisätietoja:

tutkija Jenni Latikka, puh. 029 539 4657, jenni.latikka@fmi.fi
Projektin kotisivut: www.polarwind.ru
EU ENPI Kolarctic- ohjeman kotisivut: www.kolarcticenpi.info/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: