Joulukuu oli tavanomaista kylmempi

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Joulukuu oli selvästi tavanomaista kylmempi ja suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi.


Joulukuun kuukausikeskilämpötilat Helsingissä ja Sodankylässä vuodesta 1951 lähtien. Punainen poikkiviiva kuvaa vertailukauden 1981-2010 keskiarvoa. (Kuva: Ilmatieteen laitos)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta -6 asteesta Koillismaan noin -16 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna poikkeama oli suurin maan keskiosassa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jossa oli runsaat viisi astetta tavanomaista kylmempää. Pienin poikkeama oli Ahvenanmaalla sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli vajaa kolme astetta tavanomaista kylmempää.

Kuukausi muistuttaa suuresti kahden vuoden takaista joulukuuta, joka oli yleisesti tätä joulukuuta kylmempi. Kylmä joulukuu on koettu viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana myös vuosina 1967, 1978, 1995 ja 2002. Kuukauden alin lämpötila -34,7 astetta mitattiin Kuusamon Kiutakönkäällä 20. joulukuuta. Kylmä sää jatkui pääosin aina joulunpyhiin saakka, minkä jälkeen sää lauhtui ja muuttui maan etelä- ja länsiosassa suojaiseksi.

Kuukauden sademäärä kohosi maan etelä- ja länsiosassa paikoin runsaaseen 60 millimetriin, kun taas Pohjois-Lapissa jäätiin paikoin 10 ja 20 millimetrin välille. Havaintoasemista sateisinta oli Paraisten Fagerholmissa, jossa satoi 103 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 20,0 mm mitattiin Kouvolan Anjalassa 16. päivänä. Vähiten satoi Enontekiön Näkkälässä, jossa sadetta kertyi vain 11 millimetriä. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli lounaissaaristossa, Suomenlahden rannikolta Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Länsi-Lapissa tavanomaista suurempi. kun taas pohjoisimmassa Lapissa ja Pohjois-Karjalassa jäätiin paikoin noin puoleen joulukuun tavanomaisesta sademäärästä.

Lunta oli kuukauden lopussa koko maassa. Yli puolen metrin kinoksia löytyi Luoteis-Lapista ja paikoin myös Uudenmaan itäosasta. Eniten lunta, 73 cm, oli Kittilän Kenttärovassa. Vähiten lunta oli Ahvenanmaalla, Pohjois-Karjalan pohjoisosassa ja Perämeren rannikolla, jossa sitä oli yleisesti alle 20 senttiä. Ahvenanmaalla lumipeite oli kuukauden lopussa epäyhtenäinen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: