Mitä Phil Jones sanoi?

Phil Jones on toistaiseksi sivussa oleva Climate Research Unitin (CRU) johtaja East Anglian yliopistossa. Hän antoi äskettäin haastattelun BBC:lle. Daily Mail julkaisi asiasta kirjoituksen. Daily Mail otsikoi kirjoituksensa: ”Climategatessa U-käännös kun keskirivin tiedemies myöntää: Vuoden 1995 jälkeen ei ole ollut ilmaston lämpenemistä”. Tätä asiaa on sitten toisteltu paljon eri foorumeilla.

Katsotaanpa mitä Phil Jones sanoi oikeasti BBC:n haastattelussa:

Kysymys: ”Oletko samaa mieltä, että vuodesta 1995 nykypäivään ei ole ollut tilastollisesti merkitsevää maailmanlaajuista ilmaston lämpenemistä?”

Phil Jones: ”Kyllä, mutta vain juuri ja juuri. Laskin myös muutoksen ajanjaksolle 1995-2009. Tämä muutos (0,12 C per vuosikymmen) on positiivinen, mutta ei merkitsevä 95 %:n merkitsevyystasolla. Positiivinen trendi on aika lähellä merkitsevyystasoa. Tilastollisen merkitsevyyden saavuttaminen tieteellisessä mielessä on paljon todennäköisempää pitemmille ajanjaksoille ja paljon vähemmän todennäköistä lyhyemmille ajanjaksoille.”

Merkittävä seikka tässä on tilastollinen merkitsevyys. Phil Jones itse asiassa sanoo, että kyseinen ajanjakso on liian lyhyt, jotta asiaa voitaisiin määritellä tieteellisellä tavalla mielekkäästi. Phil Jones osoittaa tässä objektiivisen suhtautumisensa asiaan; hän voisi yksinkertaisesti vedota laskemaansa nimelliseen lämpenemistrendiin, mutta sen sijaan hän korostaa sitä, että trendiä ei ole mielekästä tulkita mihinkään suuntaan noin lyhyeltä ajalta.


Kuva 1. HadCRU3 kuukausittaiset Maapallon pintalämpötilan arvot (datan lähde). Vuosi 1995 on merkitty punaisella pystyviivalla.

Vilkaistaanpa sitten hiukan myös Daily Mailin kirjoituksen muuta sisältöä. Daily Mailissa väitetään muun muassa näin:

Professori Jones myös myönsi sen mahdollisuuden, että maailma oli lämpimämpi keskiajalla kuin nyt – vihjaten, että ilmaston lämpeneminen ei ehkä ole ihmisen aikaansaama ilmiö.

Phil Jones ei missään vaiheessa sanonut tai vihjannut, että ilmaston lämpeneminen ei olisi ihmisen aikaansaama ilmiö. BBC:n haastattelussa oli kuitenkin tälläinen kohta, jossa hän selkeästi sanoo, että ilmaston lämpeneminen on ihmisen aikaansaannos:

Kysymys: ”Jos olet samaa mieltä, että aiemmin on ollut samanlaisia lämpenemisiä kuin vuoden 1850 jälkeen tapahtunut lämpeneminen, ja että keskiajan lämpökausi on kiistelyn alainen, mitkä tekijät vakuuttavat sinulle, että viimeaikainen lämpeneminen on suurelta osin ihmisen aikaansaama?”

Phil Jones: ”Se tosiasia, että emme pysty selittämään 1950-luvun jälkeistä lämpenemistä aurinko- tai tulivuoripakotteilla – katso vastaukseni kysymykseen D.”

Kysymyksessä D käsiteltiin luonnollisten pakotteiden osuutta, jossa Phil Jones toteaa, että pelkästään aurinko- ja tulivuoripakotteilla ilmasto olisi luultavasti viilennyt viime vuosikymmeninä lämpenemisen sijasta.

Yllämainittuihin asioihin liittyen Daily Mailin kirjoituksessa on selkeä virhe. Siellä väitetään:

Hän oli myös samaa mieltä, että oli ollut kaksi jaksoa, jolloin lämpeneminen oli ollut samanlaista: vuodesta 1910 vuoteen 1940 ja vuodesta 1975 vuoteen 1998, mutta hän sanoi että nämä voidaan selittää luonnollisilla ilmiöillä kun taas viimeaikaista lämpenemistä ei voi selittää niillä.

Tässä väitetään täsmälleen päinvastaista kuin yllä nähtiin Phil Jonesin sanovan 1950-luvun jälkeistä lämpenemistä.

Daily Mail on siis esittänyt Phil Jonesin sanomisia väärin, joidenkin asioiden ollessa jopa täsmälleen päinvastoin kuin Phil Jones sanoi. Maailmalla Daily Mailin kirjoitusta on kritisoitu voimakkaasti, eikä aiheettomasti. Olisi hyvä, jos voisi kuitata tämän koko asian vain tyypillisenä Englannin lööppeihin keskittyvänä roskajournalismina, mutta Suomessakin ainakin Verkkouutiset on lähtenyt tässä asiassa samoille linjoille Daily Mailin kanssa.

Lisätietoa asiasta englanninkielen taitoisille:

Skeptical Science
RealClimate
Open Mind
Deep Climate

Tuomas, Jorma, Petteri, Kaj, AJ ja Jari antoivat hyviä kommentteja tekstiini ja aiheeseen liittyen, kiitos heille.

Jätä kommentti