Syyt viime talven poikkeuksellisen leutoon Itämeren jäätalveen selvitetty

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Ilmatieteen laitoksen tutkijat arvioivat, että voimakkaat lämpimät ilmavirtaukset aiheuttivat Itämeren viime jäätalven poikkeuksellisen leudot olosuhteet. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös ilmankehän kiertoliikkeisiin, mikä saattaa näkyä nopeasti yleistyvinä leutoina jäätalvina Itämerellä.


Kuva: Heidi Pettersson.

Viime jäätalvi oli poikkeuksellisen leuto. Jopa Perämeri pysyi osittain sulana läpi koko talven, mitä ei tiedetä aiemmin varmuudella tapahtuneen. Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat selvittäneet, että syynä leutoihin olosuhteisiin etenkin kevättalvella oli suhteellisen pohjoinen myrskyrata sekä siihen liittyvät lämpimät ja voimakkaat ilmavirtaukset Atlantilta.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen

Ilmastonmuutos voi lämpenemisen lisäksi vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen ja myrskyjen ratoihin. Talven 2014/15 Pohjois-Atlantin oskillaatioindeksi eli NAO oli korkeampi kuin minään aiempana talvena. Korkean NAOn seurauksena tyypillistä ovat lämpimät ja voimakkaat ilmavirtaukset Pohjois-Atlantilta pohjoiselle Itämerelle. Tätä voimisti viime vuoden kevättalvella Föhn-ilmiö, joka syntyy merellisen ilmamassan ylittäessä Köli-vuoriston. Tähän vaikutti myös suhteellisen pohjoinen myrskyrata verrattuna esimerkiksi toiseen leutoon talveen 2007/08, jolloin, toisin kuin 2014/15, Perämeri jäätyi kokonaan.

”Koko Itämeren merijään maksimilaajuus oli viime talvena toiseksi pienin sitten jäätalven 2007/08. Nykyisen ilmastollisen 30-vuotisjakson poikkeuksellisuutta kuvaa se, että merijään maksimilaajuudella mitattuna se on hyvin todennäköisesti leudoin 30-vuotisjakso sitten vuoden 1720, jolloin havaintoaineisto alkaa”, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Petteri Uotila tiivistää.

Tutkimuksessa verrattiin sääolosuhteiden, kuten tuulen, lämpötilan ja pilvisyyden, eroja kylminä ja lämpiminä jäätalvina. Perämerellä meteorologiset olosuhteet olivat viime vuoden helmikuusta huhtikuuhun leudommat ja tuulisemmat kuin vuonna 2008. Sen sijaan Perämeren veden lämpötilat eivät juuri poikenneet aikaisemmista vuosista, mikä kertoo merellisten olosuhteitten pienemmästä merkityksestä merijään laajuudelle meteorologisiin olosuhteisiin verrattuna.

Leudot jäätalvet yleistyvät

Ilmastomallit ennustavat talvien leutonevan Itämerellä tällä vuosisadalla. Niiden pohjalta on odotettavissa, että myös leudot jäätalvet, jolloin Perämeri pysyy avoimena, yleistyvät nopeasti. Kun jääolot helpottuvat myös tarve jäänmurtajien käytölle vähenee. Ajoittain jääolot voivat kuitenkin paikallisesti olla vaikeitakin, sillä nopeasti liikkuva ohut jää voi voimakkaitten tuulten ajamana pakkautua rannikkoa vasten satamien edustoille. Näin kävikin jäätalvena 2014/15 Perämeren pohjoisosassa, missä useat jäänmurtajat pitivät laivaväyliä avoimina.

Tutkimustyötä rahoitti Suomen Akatemia.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Petteri Uotila, petteri.uotila@fmi.fi, puh. 050 361 0587

Lisätietoa Ilmasto-oppaasta:

http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/63e8e231-2d68-45cb-97c8-6bbdd9b5bae5/itameren-jaaolot-muuttuvat.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: