Pohjoisessa poikkeuksellinen syyskuu

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli Lapissa monilla havaintoasemilla ennätyksellisen lämmin.


Kuva: Eija Vallinheimo.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli rannikkoalueiden ja maan kaakkoisosan runsaasta 12 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 9 asteeseen ja oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Pienin poikkeama oli maan länsiosassa, jossa se jäi paikoin vajaaseen kahteen asteeseen. Lapissa poikkeama oli yleisesti runsaat kolme astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa yleisesti harvinaisen korkea, eli näin korkea syyskuun keskilämpötila toistuu nykyilmastossa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Maan pohjoisosassa syyskuu oli yleisesti poikkeuksellisen lämmin ja monilla Lapin havaintoasemilla syyskuu oli jopa mittaushistorian lämpimin, kuten esimerkiksi Kemi-Tornion, Rovaniemen ja Ivalon lentokentillä. Kuukauden korkein lämpötila, 22,0 astetta, mitattiin sekä Lappeenrannan Konnunsuolla 1. syyskuuta että Inarin Angelissa 11. syyskuuta. Syyskuun alin lämpötila, -3,0 astetta, mitattiin sekä Kemijärven lentokentällä että Sallan Naruskassa 29. päivänä.

Paikoin kuukauden sademäärät poikkeuksellisen runsaita

Kuukauden sademäärä jakautui siten, että niukimmille sateille jäätiin maan etelä- ja itäosassa sekä Ylä-Lapissa, joissa sademäärä jäi alle 60 millimetrin eli jonkin verran tavanomaista niukemmaksi. Sen sijaan Ahvenanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa satoi noin 100 mm tai yli, mikä on poikkeuksellisen paljon ja vastaa lähes kaksinkertaista syyskuun sademäärää. Runsaimmat sateet saatiin kuukauden loppupuolella Ahvenanmaalla kuukauden alussa. Alustavien tietojen mukaan havaintoasemista eniten, vähintään 163 mm, satoi Pudasjärven Sarakylässä ja vähiten, 32,6 mm, Inarin Kirakkajärvellä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 52,6 mm, mitattiin Ahvenanmaalla Jomalan Jomalabyssä 6. päivänä.

Lisätietoja:

Syyskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: