Kesäkuu oli viileä ja sateinen

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Kesäkuu oli lännessä harvinaisen, mutta ei poikkeuksellisen viileä. Maan keskivaiheilla sademäärä kasvoi paikoin poikkeuksellisen suureksi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta tavanomaista viileämpi. Kesäkuuta voi luonnehtia harvinaisen viileäksi lähinnä Pirkanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, jossa viileämpi kesäkuu on edellisen kerran koettu vuosina 2004 tai 1993. Kuukauden keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa Ylä-Lapissa sekä Pohjois-Karjalassa.

Kuukauden alin lämpötila oli Saana-tunturissa 13. kesäkuuta mitattu -3,5 °C. Kuukauden ylin lämpötila ja samalla ainoa hellepäivä mitattiin 29. päivänä, jolloin lämpötila nousi Varkaudessa ja Mikkelissä 25,4 asteeseen. Tämä on toiseksi myöhäisin ajankohta kesän ensimmäiselle hellepäivälle viimeisten noin 50 vuoden aikana. Myöhäisin ajankohta oli heinäkuun 6. päivänä vuonna 1987.

Paikoin poikkeuksellisen sateista

Kuukauden sademäärä oli monin paikoin tavanomaista suurempi. Lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä-Lapissa sadekertymät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä sademääriä mitattiin lähinnä maan itäosassa sekä Luoteis-Lapissa. Kesän sademäärissä oli tuttuun tapaan suuria paikallisia eroja.

Suurin kuukauden sademäärä oli Pyhäjärvellä mitattu 173 mm ja suurin tilastoitava vuorokauden sademäärä oli Vaasassa 24. kesäkuuta mitattu 58,6 mm.

Lataa iso kuva: Merkittävät sääpoikkeamat kesäkuussa 2015

Ukkosia hyvin vähän

Ukkosia esiintyi touko-kesäkuussa huomattavan vähän Suomessa vallinneen viileän säätyypin takia. Toukokuun maasalamamäärä oli noin 350, joka on 2000-luvun alhaisin lukema. Toukokuun pitkän jakson keskiarvo on 8 500 maasalamaa, joten salamamäärä oli vain 4 % keskimääräisestä.

Kesäkuun salamamäärä, 3 700, on pitkän ajan tilastojen kolmanneksi alhaisin lukema (alhaisin on vuoden 2007 kesäkuussa 2 200 salamaa). Keskimäärin kesäkuussa esiintyy noin 35 500 maasalamaa. Tänä vuonna touko-kesäkuussa eniten salamoi 29. kesäkuuta: 560 maasalamaa.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu
Video: Millainen vuodenaika on kesä?

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: