Ukkoskausi käynnistyi näyttävästi

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Maanantaina 19.5. Suomessa havaittu maasalamoiden määrä kohosi yli 13 000 salamaan. Koko maan toukokuun lämpöennätystä ei rikottu.


Kuva: Ilmatieteen laitos.

Maanantaina 19. toukokuuta voimakas ukkosalue liikkui maamme länsiosien yli kohti pohjoista. Voimakas ukkosalue tuotti päivän aikana yhteensä noin 13 000 maasalamaa. Toukokuun pitkän jakson keskimääräinen salamamäärä, 8500, ylittyi siis yhden vuorokauden aikana. Salamat aiheuttivat myös rakennus- ja maastopaloja.

Suurin osa salamoista esiintyi leveällä vyöhykkeellä maan länsirannikolta Keski-Suomen kautta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Myös maan etelä- ja itäosissa esiintyi hajanaisempia ukkosia. Paikallisesti salamoita havaittiin eniten Lappohjassa, Viitasaarella ja Saarijärvellä, joissa maasalamatiheydet olivat noin 50 salamaa sadalla neliökilometrillä.

Maanantain korkein lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin Heinola Asemantauksen havaintoasemalla. Koko maan toukokuun lämpöennätys ei rikkoontunut, mutta useilla asemilla mitattiin asemakohtaisia toukokuun lämpöennätyksiä.

Suomen ukkoskausi alkaa tyypillisesti toukokuussa ja loppuu syyskuussa

Ukkosilmastollemme on tyypillistä suuren vuosivaihtelun lisäksi se, että ukkoskauden aikana esiintyy 1 – 3 rajua ukkospäivää, jolloin vuorokausisalamamäärät ovat yli 10 000.

Keskimäärin tällaiset voimakkaammat ukkoset esiintyvät Suomessa heinäkuussa. Mutta jos säätila sen mahdollistaa, ei ole poikkeuksellista, että tällainen vuorokausi esiintyy kuitenkin jo toukokuussa. Esimerkiksi 26.5.2003 vastaavanlainen ukkosalue tuotti Suomeen noin 19 000 maasalamaa.


Maasalamatiheys (maasalamoita sadalle neliökilometrille) ja ukkosen voimakkuus 19.5. Kuva: Ilmatieteen laitos.

Lue lisää:

Suomen ukkosilmastostasta

Edellisen päivän lämpimimmät paikkakunnat Ilmasto-sivuilla

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Salamatiedot: tutkija Antti Mäkelä, puh. 029 539 4166 antti.makela@fmi.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: