Huhtikuussa tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Huhtikuu oli koko maassa keskimääräistä lämpimämpi. Myös sateet jäivät Lappia lukuun ottamatta tavanomaista vähäisemmiksi.


Kuva: Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun 2014 keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Poikkeama keskiarvosta oli suurimmassa osassa maata 1…2 astetta, mutta Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosassa ja Itä-Lapissa se jäi alle asteen. Keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +4 asteesta Keski-Lapin ja Käsivarren Lapin vajaaseen -1 asteeseen.

Lämpimintä oli kuukauden loppupuolella 21. ja 22. päivänä, jolloin lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa muutamin paikoin 20 asteeseen. Korkein lämpötila 20,4 °C mitattiin 21. päivänä Kemiönsaaressa. Myös 27. päivänä saavutettiin 20 asteen raja, kun Salossa mitattiin tasan 20,0 °C. Kuukauden alin lämpötila -24,0 °C mitattiin 4. päivänä Sallan Naruskassa.

Terminen kevät oli alkanut kuukauden alkuun mennessä suurimmassa osassa maan etelä- ja keskiosaa, ja se alkoi kuukauden loppuun mennessä koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Terminen kasvukausi käynnistyi kuukauden loppupuolella maan etelä- ja keskiosassa.

Sateet vähäisiä huhtikuussa

Kuukauden sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista niukempi. Tavanomaista enemmän satoi ainoastaan osassa Lappia. Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa sademäärä jäi alle puoleen tavanomaisesta. Yleisesti kuukauden aikana satoi 10–40 mm. Maan itäosassa ja Pohjanmaan maakunnissa sademäärä jäi alle 10 millimetriin, kun taas Käsivarren Lapissa satoi yli 50 mm. Yksittäisistä havaintoasemista satoi eniten Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa kuukauden sademäärä kohosi 54 millimetriin. Vähiten eli 3,9 mm satoi Savonlinnan Savonrannalla. Suurin vuorokautinen sademäärä 24,1 mm mitattiin 28. päivänä Kittilän Kenttärovalla.

Lunta tavanomaista vähemmän

Lunta oli kuukauden päättyessä Kainuusta Pelloon ulottuvan linjan pohjoispuolella, eli lumipeite oli tavallista suppeampi. Keski- Lapissa ja Pohjois-Lapissa lunta oli vielä monin paikoin yli puoli metriä. Kilpisjärvellä lunta oli kuukauden lopussa vielä 133 cm, kun kuukauden suurin lumensyvyys oli siellä 5. ja 6. päivänä mitattu 158 cm. Myös Kittilän Kenttärovalla ylitettiin kuukauden lopussa metrin raja, kun lumensyvyys oli siellä 103 cm.

Keski-Lapissa oli kuukauden 29. päivänä harvinaisen voimakas lumipyry, jossa lumensyvyys kasvoi vuorokaudessa paikoin yli 30 cm.

Lisätietoja:

Huhtikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu
Kevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: