Vertaile verkossa ruokavalintojesi ympäristö- ja terveysvaikutuksia

[Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tiedote:]


Kuva: SYKE.

Uudella FOODWEB-verkkosovelluksella kuluttaja voi vertailla erilaisten ruoka-annosten ympäristövaikutuksia ja suhteuttaa ne terveellisyyteen sekä haitallisten aineiden altistukseen. Sivustolta löytyy myös vinkkejä, kuinka osallistua talkoisiin puhtaamman Itämeren puolesta.

Ruoan ympäristövaikutus- ja ravitsemustietoja sekä elintarvikkeiden kautta altistumista erilaisille haitallisille aineille on tähän saakka esitetty toisistaan erillisinä tietoina. Kuluttajan on ollut hankala hahmottaa kokonaiskuvaa, saati tehdä terveellisiä ja ympäristöystävällisiä valintoja yksittäisten tiedon sirpaleiden perusteella.

FOOBWEB-hankkeessa kehitetyn laskentamallin avulla nämä tiedot kuitenkin on saatu yhdistettyä.

– Laskentamallista sovellettu verkkosovellus on hyvä apu, jos haluaa välttää haitallisia aineita, auttaa Itämerta ja koota ravitsemuksellisesti täysipainoisen aterian, kiteyttää hanketta johtanut professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Palvelu ohjaa oikeaan suuntaan

Suomen ympäristökeskus SYKE:n johtava tutkija Matti Verta kertoo, että ateriasovelluksella voidaan tarkastella joko valmiiksi koottuja ruoka-annoksia tai poimia lautaselle erilaisista aineksista oma annos ja tarkkailla sen ominaisuuksia.

Verta kuitenkin toppuuttelee yksioikoista tulkintaa. – Vaikka ruoka-annoksissa on suuria eroja, ei maailma vielä parane yksittäisillä ateriavalinnoilla. Pitkän tähtäimen muutoksiin tarvitaan tiukkoja tavoiterajoja ja hyvää motivaatiota. Sivusto ei anna suosituksia, vaan on pikemminkin työkalu kriittiselle kuluttajalle, Verta sanoo.

Ympäristövaikutuksista ateriasovellus huomioi rehevöitymisen, kasvihuonekaasut sekä torjunta-aineiden käytön. Haitta-aineet valittiin niiden esiintymisen yleisyyden, ympäristö- ja terveysvaikutusten sekä biokertymispotentiaalin perusteella.

– Haitta-aineille altistumista ja ruuan ravitsemusarvoja kannattaa pohtia monelta kantilta. Esimerkiksi kalan syömiseen saattaa sisältyä altistumisriskejä, mutta samalla myös paljon hyviä puolia. Kannattaa syödä kohtuullisesti ja monipuolisesti eri kalalajeja, jolloin riskit pysyvät pienempinä, suosittelee Verta.

Kaikki Itämeren avuksi

Kuluttaja puntaroi ruokavalintojaan monesta eri näkökulmasta. Yhdessä vaakakupissa painavat terveellisyys ja ympäristövastuullisuus. Toisessa keikkuvat riskit, jotka realisoituvat usein vasta haitta-ainevaroitusten tai ruokaskandaalien yhteydessä. Joskus omilla makumieltymyksillä on raskain painoarvo.

– Kohtuullisuus on kova sana, puhutaanpa sitten ruoan määrästä tai laadusta. Tämä verkkopalvelu on tarkoitettu nimenomaan oppimiseen ja terveen järjen tukemiseen, painottaa Sirpa Kurppa.

FOODWEB-laskuri auttaa myös ruokaketjun läpinäkyvyyden arvioinnissa näyttämällä keskimäärin, minkä verran ravinteita käytetään viljelyssä ja millaisin vaikutuksin elintarvikkeita tuotetaan. – Tämän täydentämiseen toivomme jatkossa ruoan tuottajilta ja valmistajilta tarkempia laskelmia ympäristövaikutuksista, sanoo Kurppa.

Hankkeen tavoitteena oli luoda toimintatapoja, joiden avulla jokainen Itämeren alueen asukas voisi huolehtia merensä tilasta. Ruokavalintojen merkitystä painotettiin erityisesti varhais- ja aikuiskasvatuksessa. Tähän avuksi tehtiin käsikirja opettajille sekä tehtäviä, jotka helpottavat aiheen käsittelyä kouluissa.

Tutustu FOODWEB-opetusmateriaaleihin:

Opetusmateriaalit

Kokeile ja anna palautetta ateriasovelluksesta:

http://foodweb.ut.ee/Ateriasovellus_288.htm

Hanke järjesti interaktiivisen näyttelyn tiedekeskus AHHAA:seen Tartossa. Näyttelyyn tutustui 90 000 henkeä. Katso video koululaisten tutustumismatkasta:

http://foodweb.ut.ee/About_the_exhibition_275.htm

Martat ovat tehneet yhteistyössä hankkeen kanssa Ympäristö lautasella -esitteen:

http://foodweb.ut.ee/s2/111_252_99_Ymparisto_lautasella.pdf

Taustaa

FOODWEB-hanketta (Itämeren ympäristö, ruoka ja terveys: tavoista tietoisuuteen) koordinoi MTT. Yhteistyökumppaneina olivat Suomen ympäristökeskus SYKE, Latvian ja Tarton yliopistot sekä tiedekeskus-AHHAA Tartosta. Projektin toiminta-alueena oli Itämeri ja sen ympäristö. Tavoitteena oli kiinnittää huomioita ruokaan ja sen tuotantoon liittyviin ympäristövaikutuksiin sekä riskeihin ja niiden vaikutuksiin yksilön, hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Hankkeen rahoitti Central Baltic Interreg IVA-ohjelma.

Lisätietoja:

Professori Sirpa Kurppa, MTT, puh. 029 531 7406, sirpa.kurppa@mtt.fi

Johtava tutkija Matti Verta, SYKE, puh. 029 525 1735, matti.verta@ymparisto.fi

FOODWEB-mediatilaisuuden esitykset 25.2.2014:

www.mtt.fi/foodweb-mediatilaisuus

Mediatilaisuus Twitterissä #foodweb2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: