Uudet suositukset ehdottavat Barentsin luonnon turvaamista

[Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tiedote:]

Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa Barents Protected Area Network (BPAN) -hankkeessa selvitettiin Barentsin alueen luonnonsuojeluverkoston nykytilaa ja puutteita. Hankkeen tulosten perusteella tehtiin Barentsin alueen yhteiset suositukset siitä, kuinka suojelualueverkostoa tulisi kehittää pohjoisen luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaamiseksi sekä sopeutumisessa ilmastonmuutokseen. Yhteistyössä laaditut suositukset koskevat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Luoteis-Venäjän pohjoisia alueita.

BPAN-hankkeen suositusten tavoitteena on säilyttää riittävästi alkuperäistä luontoa, että lajien ja ekosysteemien häviäminen saataisiin pysähtymään YK:n biodiversiteettisopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Suojelualueverkostoa kehitetään yli valtionrajojen, jotta Barentsin alueen valtiot voivat yhdessä turvata pohjoisten luontotyyppien edustavuuden ja suojelualueiden kytkeytyneisyyden. Luonnontilaisina säilyneille metsä- ja suoalueille ehdotetaan perustettavan suojelualueita.

Viisi Luoteis-Venäjän arvokasta luontoaluetta nostettiin BPAN-hankkeen pilottikohteiksi. Mukana ovat muun muassa koko Euroopan laajin koskematon metsäerämaa Dvina- ja Pinega-jokien valuma-alueella sekä Muurmannin alueella sijaitseva vanha ja yhtenäinen Itä-Saariselän mäntymetsä. Tavoitteena on säilyttää toimivia ekologisia käytäviä Suomen ja Venäjän välillä.

Rakentavaa yhteistyötä

BPAN-hanketta ovat rahoittaneet Pohjoismainen ministerineuvosto, Suomen, Ruotsin ja Norjan ympäristöministeriöt ja Venäjän WWF:n Barentsinmeren osasto. Hankkeessa toteutetut suojelualuearvioinnit on tehty yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelun ja mukana olevien maiden tutkimus- ja tiedelaitosten sekä luonnonsuojelujärjestöjen kanssa.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima luonnonsuojeluyhteistyö käynnistyi vuonna 1997. Vuosien mittaan on tuotettu runsaasti tietoa arvokkaista luontoalueista ja tuettu niiden säilyttämistä. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Onegan niemimaan kansallispuisto Arkangelin alueella, Kalevalan kansallispuisto Karjalan tasavallassa ja Lapin metsän rauhoitusalue Muurmannin alueella. Vuonna 2011 päättyneen Luoteis-Venäjän luonnonsuojelualueverkoston arvioinnissa (Gap-analyysi) arvokkaimmiksi arvioidut alueet ovat pääosin sisällytetty alueellisiin ja kansallisiin luonnonsuojelusuunnitelmiin.

Ensi vuonna Barentsin luonnonsuojelualueverkoston kehittämishankkeen tuloksista viestitään niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin alueellisesti. Tuloksia esitellään Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) World Parks Congressissa ja YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa sekä Barentsin alueen tilaisuuksissa.

Barentsin alueen ympäristöministerit korostivat kokouksessaan 5. joulukuuta luonnon monimuotoisuuden, erityisesti luonnontilaisten metsien ja soiden, suojelun tärkeyttä. Barentsin alueen suojelusuunnitelmissa olevat arvokkaat luontoalueet tulisi perustaa pysyviksi suojelualueiksi. Ministerit kehottivat Barentsin alueen luonnonsuojelutoimijoita jatkamaan rakentavaa yhteistyötä.


Suojelualueet kattavat 13,2 prosenttia Barentsin alueesta. Kartassa suojelualueet on jaettu suojelun vahvuuden perusteella kolmeen luokkaan: vihreä tiukasti suojellut, keltainen keskivahvasti suojellut ja oranssi heikosti suojellut alueet. Pääosin Luoteis-Venäjälle sijoittuvien suunniteltujen (violetti) suojelualueiden perustaminen nostaisi suojeluntasoa 16,6 prosenttiin.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anna Kuhmonen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 0295 251 322 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi,

Johtava asiantuntija Tapio Lindholm, Suomen ympäristökeskus,
puh. 0295 251 379, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkkejä:

Barentsin alueen luonnonsuojelualueverkosto BPAN
BPAN pages
BPAN Policy Brief
Evaluation of the Protected Area Network in the Barents Region. Using the Programme of Work on Protected Areas of the Convention on Biological Diversity as a Tool

Lehdistökuvat:

Dvina-Pinegan suunniteltu suojelualue on BPAN-hankkeen pilottikohde Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä.jpg Kuva: Artem Stolpovsky

Barentsin alueen havumetsää Suomen Lapista.jpg Kuva Esa Nikunen

Kartta Barentsin alueen suojelualueista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: