Talven 2013-2014 sääennuste

Viiden kansainvälisen tutkimuslaitoksen pitkän aikavälin sääennusteissa eli vuodenaikaisennusteissa Suomen talvi 2013-2014 näyttää hyvin tavanomaiselta. Marraskuu voi kuitenkin olla tavanomaista lämpimämpi. Joulu-tammikuussa itätuulet voivat ajoittain tuoda maahamme tavanomaista kylmempää säätä, vaikka kuukausien keskimääräiset lämpötilat vaikuttavatkin olevan lähellä tavanomaisia lukemia.

© Scanrail – Fotolia.com

ECMWF: pohjoisessa lämmintä, muualla tavanomainen talvi

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan marras-tammikuun jakso vaikuttaa Suomessa sekä lämpötiloiltaan että sademääriltään tavanomaiselta, paitsi Pohjois-Lapissa voi olla tavanomaista lämpimämpää.

Suomen Ilmatieteen laitoksen meteorologi kuitenkin tulkitsee (11.10.2013) ECMWF:n ilmanpaine-ennustetta siten, että Etelä- ja Keski-Suomeen pääsisi ehkä virtaamaan kylmää ilmaa idästä. Tämä voisi enteillä tavanomaista kylmempää talvea.

Venäjän ilmatieteen laitos: lämmin ja sateinen talvi

Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa marras-tammikuun jaksolle koko Suomeen tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa.

NOAA/NWS: marraskuu lämmin, muuten tavanomaisia talvilämpötiloja

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS arvioi kolmen kuukauden jaksojen lämpötilaennusteissaan (marras-tammikuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu) koko Suomen olevan lämpötiloiltaan lähellä tavanomaista. Ensimmäisellä kolmen kuukauden jaksolla marraskuusta tammikuuhun on kuitenkin olemassa mahdollisuus tavanomaista korkeampiin lämpötiloihin.

Lämpötilojen kuukausittaisessa tarkastelussa marraskuu on ennusteen mukaan Suomessa 0,5-2,0 astetta tavanomaista lämpimämpi. Joulu-, tammi- ja helmikuussa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia. On kuitenkin syytä huomata, että joulu- ja tammikuussa meitä lähellä Venäjän puolella (ja osin myös Keski-Euroopan pohjoisosissa) näyttäisi olevan 0,5-2,0 astetta tavanomaista kylmempää, joten kylmä ilma voi ajoittain yltää myös meille. Maaliskuu näyttäisi olevan paikoitellen myös Suomessa hieman tavanomaista viileämpi.

Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa joulukuu näyttäisi olevan tavanomaista kuivempi ja helmikuu ehkä sateisempi. Muiden kuukausien sademäärät ovat tavanomaisia.

IRI: lämpötilat ja sademäärät tavanomaisia, marraskuu ehkä lämmin

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan marras-, joulu- ja tammikuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 40 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 25 %. Aivan pohjoisimmassa Suomessa on vielä hieman suurempi todennäköisyys lämpimään säähän. Joulu-helmikuun jaksolla ja samoin tammi-maaliskuun jaksolla ollaan hyvin lähellä tavanomaisia lukemia. Tämä siis ennakoi sitä, että erityisesti marraskuu vaikuttaisi olevan lämmin. Sademäärät näyttävät tavanomaisilta koko talven ajan.

WSI: marraskuussa lämmintä, joulukuussa kylmää

Kaupallinen WSI (Weather Services International) ennustaa Suomen olevan marraskuussa tavanomaista lämpimämpi ja joulukuussa tavanomaista kylmempi.

Voiko sään vuodenaikaisennusteisiin luottaa?

Tämän syksyn vuodenaikaisennusteet osuivat kohtalaisen hyvin oikeaan. Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on kuitenkin huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -syklin vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Suomessa vallitsee väli-ilmasto, jossa on sekä meri-ilmaston että mannerilmaston piirteitä. Tuulen suunta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpi näistä piirteistä on voitolla. Yleensä meillä vallitsevat talvella lauhat lounais- ja länsituulet, mutta toisinaan voimme olla pitkäänkin Venäjältä tulevan mantereisen ja kylmän vaikutuksen alaisina.

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. Vaikka vuodenaikaisennusteet pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja. Ne eivät kerro esimerkiksi sitä, milloin sataa ensilumi. Ensilumen ajankohdista kannattaa katsoa Ilmatieteen laitoksen tilastoja ja havaintoja.

Jos vuodenaikaisennuste ennustaa talvesta keskimääräistä lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on hieman tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että talvilämpötilat ovat suurimmat osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on erityisen lämmintä.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan hieman lämpimämpää vertailukautta 1981-2010.

Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010, paitsi Venäjän ilmatieteen laitoksella 1971-2010.

7 vastausta to “Talven 2013-2014 sääennuste”

 1. Linnea Says:

  Miten on selitettävissä kahden viime vuoden talvine runsas lumen määrä ? Kuinka paljon ilmaston lyhyen aikavälin lämpötilamuutokset ovat mm vaikuttaneet Etelä- Suomen viimeisien talvien lumisateeseen, vai onko tämä vain sattumaa.

 2. Jari Kolehmainen Says:

  Kiitos kysymyksestäsi. Aivan yksiselitteistä vastausta siihen ei kuitenkaan taida olla. Yleisesti tiedetään, että ilmaston lämpeneminen voi lisätä aluksi lumisateitakin. Yksittäisellä alueella ja yksittäisinä vuosina sattuman (sään normaalin vaihtelun) vaikutus on kuitenkin erittäin suuri.

  Ilmastoskenaarioiden mukaan tulevaisuudessa rankkasasateet yleistyvät Suomessa kaikkina vuodenaikoina. Talvella sademäärä kuitenkin kohoaa suhteellisesti ottaen enemmän kuin kesällä. Aluksi sademäärien lisääntyminen on kuitenkin melko pientä ja voi hukkua lähivuosikymmeninä luonnollisen säänvaihtelun alle.

  Lämpenemisen takia tulevaisuudessa kuitenkin räntä- ja vesisateet yleistyvät lumisateiden kustannuksella. ENSEMBLES-simulaatioiden mukaan jo vuosina 2010-2039 marras-maaliskuun jakson kokonaissademäärä Suomessa lisääntyy 0-10 % verrattuna keskiarvoon 1971-2000. Etelä- ja Keski-Suomessa lumisateet kuitenkin vähenevät, Pohjois-Suomessa lisääntyvät. Kokonaissademäärän kasvu, etelän lumisateiden väheneminen ja aivan pohjoisimman Suomen keskitalven lumisateiden lisääntyminen ovat sitä selvempiä, mitä pidemmälle tällä vuosisadalla mennään.

  Aiheesta voi lukea lisää seuraavista linkeistä:

  Lisääntyneet lumi- ja vesisateet sekä tulvat voivat olla seurausta ilmaston lämpenemisestä

  Suomen ilmastonmuutoksen skenaariot

  Ennuste: Suomeen kylmä talvi 2012-2013!?

 3. Jari Kolehmainen Says:

  Kannattaa muuten huomata myös se, että 2000-luvun alkupuolella (noin 2005-2009) meillä oli poikkeuksellisen vähälumisia talvia, joten niihin verrattuna viime talvet voivat tuntua vieläkin lumisemmilta kuin mitä ne oikeasti tilastojen valossa olivat.

  Helsingissä lyhyin pysyvän lumipeitteen pituus oli vain 9 vrk talvella 2007-2008 (27.11.-5.12.2007 sekä 2.3.-10.3.2008), kun pitkän aikavälin keskiarvo on 98 vrk ja pisin pysyvän lumipeitteen aika 162 vrk. Samaisena talvena 2007-2008 Kaisaniemen suurin lumensyvyys oli vain 18 cm, kun ennätys on 109 cm.

 4. Jari Kolehmainen Says:

  Tässä päivitettyjä talven sääennusteita.

  Eri ennusteissa yhteneväistä näyttää olevan se, että Suomi sijaitsee suuren osan talvesta Islannin tienoilla olevan matalapaineen ja Suomen kaakkoispuolella olevan korkeapaineen välissä. Ennusteissa näiden rajakohta kuitenkin vaihtelee, joten on kovin epävarmaa, jääkö Suomi matala- vai korkeapaineen vaikutuksen alaiseksi. Hieman todennäköisemmältä näyttää se, että Suomeen tulee lauhoja läntisiä ilmavirtauksia.

  ECMWF:
  Joulu-helmikuun jaksolla lämpötila on Suomessa 70-80 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Itä- ja Pohjois-Lapissa todennäköisyys on jopa 80-90 %. Sademäärät ovat tavanomaisia.

  Venäjän ilmatieteen laitos:
  Joulukuusta 2013 helmikuuhun 2014 Etelä- ja Keski-Suomessa on tavanomaista kylmempää. Pohjois-Suomessa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia. Sademäärät ovat koko Suomessa lähellä tavanomaista.

  NOAA/NWS:
  Joulukuussa Keski- ja Pohjois-Suomessa on tavanomaista lämpimämpää, etelässä tavanomaista. Tammikuu näyttää koko Suomessa lämpötiloiltaan tavanomaiselta, mutta helmikuussa voi olla tavanomaista kylmempää. Sademäärät ovat koko talven ajan lähellä tavanomaista.

 5. Jari Kolehmainen Says:

  Tässä marras-joulukuussa päivitettyjä talven 2013-2014 sääennusteita.

  Eurooppalainen ECMWF: Tammikuusta maaliskuuhun Suomessa on tuulista ja vaihtelevaa säätä. Lauhat länsivirtaukset vallitsevat, mutta ajoittain pohjoisesta tulee kylmää ilmaa. Etelä- ja Keski-Suomessa kolmen kuukauden jakson lämpötilakeskiarvo on lähellä tavanomaista, Pohjois-Suomessa 60-70 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Sademäärät ovat tavanomaisia.

  Venäjän ilmatieteen laitos: Eteläisin ja kaakkoisin Suomi kuuluvat tammikuusta maaliskuuhun todennäköisimmin Keski- ja Itä-Euroopassa vallitsevan tavanomaista kylmemmän sään vaikutuspiiriin, joskaan ennuste ei ole kovin varma.

  NOAA/NWS: Lämpötiloiltaan koko Suomen joulukuu tavanomainen tai hieman lämpimämpi, tammikuu selvästi tavanomaista lämpimämpi, helmikuu ainakin Etelä-Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kevät lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Sademäärät ovat lähellä tavanomaista, paitsi tammikuu ja helmikuu voivat olla tavanomaista sateisempia erityisesti Etelä-Suomessa.

  IRI: Joulu-helmikuun jaksolla Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Pohjoisimmassa Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys vielä hieman tätäkin suurempi. Seuraavilla kolmen kuukauden jaksoilla ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja, joskin tavanomaista lämpimämpi on hieman todennäköisempää kuin tavanomaista kylmempi. Sademäärissä ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta mihinkään suuntaan.

  WSI: Joulu-helmikuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää. Keski-Euroopassa on varsinkin aluksi tavanomaista kylmempää, mutta sielläkin alkaa lämmetä tammikuussa.

 6. Jari Kolehmainen Says:

  Joulukuussa päivitettyjä vuoden 2014 vuodenaikaisennusteita:

  Eurooppalainen ECMWF: Tammikuusta maaliskuuhun Suomessa on tuulista ja vaihtelevaa säätä. Lauhat länsivirtaukset vallitsevat, mutta ajoittain pohjoisesta tulee kylmää ilmaa. Etelä- ja Keski-Suomessa kolmen kuukauden jakson lämpötilakeskiarvo on lähellä tavanomaista, Pohjois-Suomessa 60-70 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Sademäärät ovat tavanomaisia.

  WSI:n mukaan sekä tammikuu, helmikuu että maaliskuu tulevat olemaan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, kuten suurimmassa osassa Eurooppaa (varsinkin Itä-Eurooppa ja Venäjän länsiosat). Sen sijaan Länsi-Euroopassa on myrskyisää ja lämpötilat lähellä tavanomaista.

  IRI: Tammi-maaliskuun sekä huhti-kesäkuun jaksoilla Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Kolmen kuukauden jaksoilla helmikuusta huhtikuuhun ja maaliskuusta toukokuuhun ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Talvi ja myös alkukesä näyttävät siis todennäköisimmin tavanomaista lämpimämmiltä, kun taas kevät on varsin tavanomainen. Sademäärissä ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta mihinkään suuntaan.

  NOAA/NWS ennustaa, että kaikki talven ja kevään kolmen kuukauden jaksot ovat Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, selvimmin kuitenkin heti alkuvuodesta. Kevätkin siis näyttää tavanomaista lämpimämmältä, mutta vain hieman, eikä yhtä selkeästi kuin talvi. Kolmen kuukauden jakso kesäkuusta elokuuhun näyttää Länsi-Suomessa tavanomaiselta, mutta Itä-Suomessa ja Lapissa on mahdollisuuksia hieman tavanomaista lämpimämpään säähän. Tammi-elokuun kuukausista tammikuu näyttää kaikkein selkeimmin tavanomaista lämpimämmältä. Muiden kuukausien osalta poikkeama tavanomaisesta on selvästi pienempi. Sademäärät vaikuttavat olevan tammi-elokuussa lähellä tavanomaisia. Jos poikkeamaa johonkin suuntaan esiintyy, todennäköisemmin on tavanomaista sateisempaa kuin kuivempaa.

  Vain Venäjän ilmatieteen laitos jatkaa edelleen ennustettaan, jonka mukaan talvi on Suomessa tavanomaista kylmempi. Uusin ennuste helmi-huhtikuun jaksollekin näyttää tavanomaista kylmempiä lukemia.

  Säävuoden 2013 vuosikatsauksen voi lukea osoitteesta http://biologi-jari.blogspot.fi/2013/12/vuosikatsaus-2013.html .

  Hyvää uutta vuotta 2014!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: