Heinäkuu oli hieman tavanomaista viileämpi

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Suurimmassa osassa maata satoi kuitenkin keskimääräistä vähemmän. Myös ukkosten määrä jäi alhaiseksi.


Kuva: Ilmatieteen laitos.

Heinäkuun lämpötila oli pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista alempi, toteaa Ilmatieteen laitos. Poikkeama jäi kuitenkin alle asteeseen. Kuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaan 17 asteen ja pohjoisimman Lapin vajaan 13 asteen välillä. Ilmatieteen laitoksen mukaan ainoastaan etelärannikolla sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa oli hieman tavanomaista lämpimämpää.

Hellepäiviä oli heinäkuussa koko maa huomioon ottaen yhteensä 17 kappaletta, mikä on sama kuin heinäkuun pitkäaikainen keskiarvo. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kouvolan Anjalassa, jossa hellepäiviä oli kymmenen. Kuukauden ylin lämpötila, 29,2, astetta mitattiin Utsjoen Kevolla 28. päivänä ja alin lämpötila, -1,4 astetta, Sallan Naruskassa 13. päivänä.

Sademäärät jäivät keskiarvoa pienemmiksi

Suurimmassa osassa maata satoi heinäkuussa 40−80 millimetriä eli keskimääräistä vähemmän. Etelä- ja lounaisrannikolla sademäärä jäi heinäkuussa alle 40 millimetriin. Maan itä- ja pohjoisosassa satoi paikoin keskimääräistä enemmän. Eniten satoi Pohjois-Savossa ja Etelä-Savon itäosassa, jossa sademäärä kohosi yleisesti 120 millimetrin yläpuolelle. Havaintoasemista eniten satoi Pielavedellä, jossa sadetta kertyi 148 millimetriä. Vähiten eli 18,1 millimetriä satoi Porin rautatieasemalla. Kuukauden sademäärässä oli kuitenkin suuria eroja maan eri osien välillä, ja lisäksi sateen kuuroittaisuus aiheutti suuria paikallisia eroja.

Ukkosia selvästi tavanomaista vähemmän

Maasalamoita paikannettiin Suomessa vain noin 21 000, mikä on noin kolmannes pitkän aikavälin keskiarvosta. Eniten salamoita paikannettiin heinäkuussa kuukauden ensimmäisenä päivänä maan pohjoisosassa, jossa niitä oli noin 6500. Toissavuoden heinäkuussa maasalamoita paikannettiin yli viisi kertaa tätä heinäkuuta enemmän. Toisaalta vuosien 2007–2009 heinäkuina salamamäärä oli tämänvuotistakin alhaisempi.

Lisätietoja:

Heinäkuun säätilasto: http://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu
Kesätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesatilastot

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: