Kesän sääennuste 2013

Kesän 2013 vuodenaikaisennusteet näyttävät melko yksimielisiltä siitä, että Suomen sää on kesä-, heinä- ja elokuussa lähellä tavanomaista tai aavistuksen verran sitä lämpimämpää. Yhdysvaltalainen NOAA/NWS kuitenkin ennustaa Suomeen lämpimintä ja kuivinta säätä kesäkuuksi, kun taas IRI ja WSI ennakoivat loppukesän olevan lämpimämpi.

polku_kesaan

ECMWF: tavanomainen kesä

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan Suomen kesä-, heinä- ja elokuu vaikuttavat sekä lämpötiloiltaan että sademääriltään tavanomaisilta, paitsi Itä-Suomessa voi olla kesäkuun jälkeen tavanomaista sateisempaa. Kuukausiennusteessa erityisesti kesäkuun alku kuitenkin näyttää tavanomaista lämpimämmältä varsinkin Pohjois-Suomessa, mutta Etelä-Suomessa saattaa olla sateista. ECMWF:n vuodenaikaisennusteita ja kuukausiennusteita sekä niiden päivittymistä seurataan tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. Ennuste päivitetään kunkin kuukauden alkupuolella.

NOAA/NWS: kesä varsinkin Lapissa lämmin ja etelässä kuiva, kesäkuu paras

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS arvioi eilen päivitetyissä kolmen kuukauden jaksojen lämpötilaennusteissaan varsinkin kesä-elokuun ja hieman pienemmällä todennäköisyydellä heinä-syyskuun jakson olevan Suomessa vähän tavanomaista lämpimämpi, erityisesti Pohjois-Suomessa. Elo-lokakuun jaksolla ja siitä eteenpäin koko Suomessa näyttää olevan tavanomaisia lämpötiloja.

Lämpötilojen kuukausittaisessa tarkastelussa erityisesti kesäkuu on ennusteen mukaan Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Heinäkuussa on sitä paremmat mahdollisuudet tavanomaista lämpimämpään säähän, mitä pohjoisemmaksi mennään. Myöhemmin kesällä ja syksyllä ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja tai aavistuksen verran niiden yläpuolella.

Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa erityisesti kesäkuu vaikuttaa vähäsateiselta. Melko kuivia ovat myös elokuu, syyskuu ja lokakuu. Eteläisimmässä Suomessa on suurin todennäköisyys kuiviin kesäkuukausiin. Heinäkuussa voi olla paikoin hieman tavanomaista sateisempaa. Edellä oleviin linkkeihin päivittyvät jatkuvasti uusimmat ennusteet.

Venäjän ilmatieteen laitos: tavanomaista lämpimämpää

Venäjän ilmatieteen laitos ennusti huhtikuussa koko Suomeen kesä-elokuun jaksolle melko tavanomaisia lämpötiloja ja sademääriä. Sen sijaan toukokuussa tehdyssä vuodenaikaisennusteessa heinä-syyskuun jakso vaikuttaa tavanomaista lämpimämmältä erityisesti Pohjois-Suomessa. Sademäärät ovat tavanomaiseen verrattuna pienimpiä Kaakkois-Suomessa ja suurimpia Lapissa. Ennustetta päivitetään kunkin kuukauden lopussa.

IRI: tavanomaista lämpimämpi sää todennäköisempi kuin viileä varsinkin loppukesästä ja syksyllä

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan kesä-, heinä- ja elokuun jaksolla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Aivan itäisimmässä ja pohjoisimmassa Suomessa on vielä hieman suurempi todennäköisyys lämpimään säähän. Heinä-syyskuun jaksolla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 55 %, tavanomaisen 30 % ja tavanomaista kylmemmän 15 %. Elo-lokakuun jaksolla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on kasvanut jo 60-70 prosenttiin, kun taas tavanomaisten lämpötilojen todennäköisyys on 25-30 % ja tavanomaista kylmemmän vain 5-10 %. Sen sijaan syys-marraskuun jaksolla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 45 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 20 %. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta kaikkina kolmen kuukauden jaksoina kesäkuusta marraskuuhun. Ennustetta päivitetään joka kuukauden kolmantena torstaina.

WSI: viileän alkukesän jälkeen lämpenevää

Kaupallinen WSI (Weather Services International) ennustaa viime kesien kaltaisten sääolosuhteiden vallitsevan myös tänä kesänä. Länsi-Euroopassa pysyttelee matalapaine, joka tuo mukanaan viileää ja kosteaa säätä. Sen sijaan Itä-Euroopassa, varsinkin Venäjän länsiosissa, näyttää olevan korkeapaineen myötä tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa. Pohjoismaissa erityisesti Suomen ja Ruotsin eteläosat vaikuttavat kesäkuussa tavanomaista viileämmiltä. Sen sijaan heinäkuussa ja varsinkin elokuussa Suomessa on mahdollisuudet tavanomaista lämpimämpään säähän. Seuraava ennuste julkaistaan 26. kesäkuuta.

Voiko sään vuodenaikaisennusteisiin luottaa?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -syklin vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Suomessa vallitsee väli-ilmasto, jossa on sekä meri-ilmaston että mannerilmaston piirteitä. Tuulen suunta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpi näistä piirteistä on voitolla. Yleensä meillä vallitsevat lounais- ja länsituulet, mutta toisinaan voimme olla pitkäänkin Venäjältä tulevan mantereisen vaikutuksen alaisina.

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, ns. vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja. Jos kesästä ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko kesä on vähän tavanomaista lämpimämpi (ei hurjia helteitä) tai 2) sitä, että kesälämpötilat ovat suurimman osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on kunnon helleaalto. (Vertaa: Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: