Ilmastotutkijoille uutta tietoa Sodankylän luminäytteistä

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Suomen ja Ranskan Ilmatieteen laitosten yhteistyö on tuottanut uutta tärkeää tietoa Arktisen alueen lumen heijastusominaisuuksista ja mustan hiilen pitoisuuksista.


Kuva: Timo Lindholm, Ilmatieteen laitos.

Tutkimuksessa selvisi, että sulavan lumen heijastaman auringon säteilyn määrä voi olla huomattavasti odotettua pienempi. Puhdas lumi heijastaa 97 – 99 % siihen tulevasta näkyvästä valosta. Sen sijaan sulavan lumen heijastus voi olla vain puolet tästä eli noin 50–70 %. Lumessa oleva musta hiili voi vähentää heijastusta vielä entisestään. Mustan hiilen absorptiovaikutus voitiin havaita parhaiten UV-aallonpituuksilla.

Musta hiili kiinnostaa ilmastonmuutostutkijoita

Musta hiili on noussut yhdeksi keskeiseksi tekijäksi tutkittaessa ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Musta eli epäorgaaninen hiili on epätäydellisen palamisen sivutuote. Ilmakehään joutuessaan musta hiili lämmittää ympäröivää ilmaa absorboimalla auringon valoa. Maanpinnalla se voi nopeuttaa lumen ja jään sulamista.

Ilmatieteen laitos on analysoinut Sodankylän lumen mustan hiilen määrää viikottaisilla näytteillä vuodesta 2009 alkaen. Sodankylän luminäytteiden vuosien 2009 – 2011 mustan hiilen tulokset julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa. Luminäytteiden mustan hiilen pitoisuudet olivat ajoittain odotettua korkeammat johtuen Kuolan niemimaalta tulevista ilmavirroista.

Tutkimusryhmä julkaisi tutkimustuloksensa 10.4.2013 Atmospheric Chemistry and Physics -lehdessä.Työtä rahoitti Suomen Akatemia SAARA- ja A4-projekteista. Tutkimus on osa Pohjoismaista CRAICC –huippututkimusyksikköä (Cryosphere–Atmosphere Interactions in a Changing Arctic Climate).

Lisätietoja:

Outi Meinander, puh. 029 539 4157, outi.meinander@fmi.fi

Yksi vastaus to “Ilmastotutkijoille uutta tietoa Sodankylän luminäytteistä”

  1. Ari Jokimäki Says:

    Kyseinen tutkimusartikkeli on ilmeisesti tämä:

    Spectral albedo of seasonal snow during intensive melt period at Sodankylä, beyond the Arctic Circle – Meinander ja muut, 2013 (koko artikkeli on vapaasti ladattavissa).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: