Tammikuu oli maan pohjoisosassa tavanomaista lauhempi

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Tammikuussa keskilämpötila oli maan eteläosassa vähän tavanomaista alempi, pohjoisessa korkeampi. Lumitilanne oli koko maassa lähellä tavanomaista.


Tammikuun 2013 lämpötilakartat. (Kuva: Ilmatieteen laitos)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli länsirannikon runsaasta -6 asteesta Länsi-Lapin vajaaseen -11 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila on maan eteläosassa noin asteen verran tavanomaista alempi, kun taas maan pohjoisosassa se oli tavanomaista korkeampi. Suurin poikkeama oli Itä- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli noin kolme astetta tavanomaista lauhempaa. Kuukauden alin lämpötila oli -36,1 astetta, ja se mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 28. päivänä.

Kuukauden sademäärä kohosi suurimmaksi maan itäosassa ja Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa satoi yleisesti yli 40 millimetriä, paikoin runsaat 60 millimetriä. Sen sijaan maan länsiosassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa sateet jäivät vähemmälle, ja siellä sademäärä oli yleisesti 20–40 mm. Yksittäisistä havaintoasemista runsaimmin satoi Tornion Torpissa, jossa sadetta kertyi 71 mm. Vähiten eli 17 mm satoi Enontekiön Näkkälässä. Suurin vuorokautinen sademäärä 30,7 mm mitattiin Tornion Torpissa 30. päivänä.

Lunta oli kuukauden päättyessä eniten Luoteis-Lapissa, jossa sitä oli paikoin 80–90 cm. Suurin lumensyvyys 91 cm mitattiin Kittilän Kenttärovalla. Maan itäosassa lunta oli yleisesti 40–50 cm, kun taas maan länsiosassa sitä oli vähemmän eli yleisesti 20–30 cm. Länsirannikolla lunta oli paikoin alle 10 cm. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lumitilanne oli suurimmassa osalla lähellä tavanomaista.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot
Tammikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu

2 vastausta to “Tammikuu oli maan pohjoisosassa tavanomaista lauhempi”

  1. Arroios Says:

    Olisi perin omituista, jos näillä leveysasteilla olevassa maassa olisi vuodesta vuoteen joka kuukausi sama lämpötila kuin kaikkina edeltävinä vuosina. Sikisi eoi ole mikään uutisen aihe, että pohjois-Suomessa oli tammikuu lauhempi ja etelä-Suomessa kylmempi kuin keskimäärin.

    Tällaisia juttuja tehdään yritettäessä syöttää ihmisille virheellisiä väittreitä ns. ilmastonmuutoksesta. Siitähän ei edelleenkään ole mitään pitävää näyttöä.

  2. Ari Jokimäki Says:

    Ylläoleva juttu on Ilmatieteen laitoksen tiedote, joita Ilmastotieto toistaa sellaisenaan. Ilmatieteen laitos julkaisee rutiininomaisesti joka kuukauden päätyttyä arvion menneen kuukauden säästä. Tässä viestiketjussa ei ole kysymys ilmastonmuutoksesta, joten jos haluaa julistaa ilmastonmuutoksen olemattomaksi, se on tehtävä jossain muualla (lue keskustelun säännöt).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: