Rankkasateiden hälytysjärjestelmälle yhteiskunnallista tarvetta

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Kolmivuotisen RAVAKE-hankkeen aikana Ilmatieteen laitoksessa on kehitetty tosiaikainen rankkasateiden hälytysjärjestelmä. Sen ansiosta äkkitulviin on mahdollista varautua aikaisempaa paremmin..

Ilmatieteen laitoksen vetämän ja Tekesin Vesi-ohjelman rahoittaman RAVAKE-projektin tavoitteena on antaa hälytys rankkasateista ja arvioida sateen vahinkoriskiin liittyviä todennäköisyyksiä. Rankkasateen todennäköisyyttä pystytään hankkeen avulla ennakoimaan erikseen jokaiselle Suomen paikkakunnalle jopa viiden minuutin välein.

– Rankkasadevaroitusjärjestelmässä sateiden ennustamiseen käytetään ilmakehämalleja ja säätutkahavaintoja. Kaupunginosan tarkkuudella ennustetaan automaattisesti, missä sataa lähitunteina ja kuinka paljon, kertoo RAVAKE-hankkeen vetäjä, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jarmo Koistinen. Rankkasadehälytys välitetään toistaiseksi matkapuhelimeen tekstiviestillä, mutta palvelua ollaan siirtämässä älypuhelimiin, mikä mahdollistaa monipuolisemman räätälöinnin käyttäjän tarpeisiin.

– Yksityiset ja julkiset toimijat ovat tukeneet ennustusjärjestelmän kehittämistä. Esimerkiksi pelastusviranomaisten saadessa varoituksen lähestyvästä rankkasateesta, he voivat keskittyä suojaamaan tiettyjä riskikohteita. Myös kiinteistönomistajille ja yksityisille kansalaisille rankkasadehälytyksestä on varmasti hyötyä. Miljoonan ihmisen jätevesiä käsittelevä Viikinmäen puhdistamo käyttää jatkuvasti RAVAKE-ennusteita prosessin ohjauksessa.

Älypuhelimissa käyttäjä voi itse määritellä ennusteen ajanjakson tuntien tarkkuudella, tarkan paikan, kriittisen sateen määrän kynnysarvon ja todennäköisyyden, jonka ylityksestä automaattinen hälytys lähetetään. Tekstiviesteihin perustuvissa Sadevahti- ja Rankkasadevahtipalveluissa nämä valinnat on jouduttu pakkaamaan yksinkertaisempaan muotoon.

– Hälytyksen tullessa puhelimeen ennen rankkasateen saapumista, on kiinteistön omistajalla muutama tunti aikaa toimia. Tässä ajassa on mahdollista tyhjentää tulvaherkkä kellari tai autohalli, Koistinen kertoo esimerkkinä.

Rankkasateista nopeasti suuria vahinkoja

– Sateita on aikaisemmin ennustettu maakunnan laajuisille alueille muutaman kerran vuorokaudessa. Uusi järjestelmä antaa mahdollisuudet tehdä ennusteita tiheästi hyvinkin pienelle alueelle. Tämä on tarpeen, sillä usein rankkasateet rajoittuvat esimerkiksi yhden kunnan alueelle ja syntyvät ”tyhjästä” tunnin aikana, Jarmo Koistinen toteaa.

Ilmastonmuutos lisää rankkasateita ja ne voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja lyhyessä ajassa. Esimerkiksi Porissa satoi kesällä 2007 noin 120 millimetriä kolmen tunnin aikana. Tulvat aiheuttivat hetkessä yli 15 miljoonan euron vahingot pienelle alueelle. Tarve rankkasadevaroituksille on noussut muutoinkin esille hulevesitulvien koetellessa kaupunkialueita.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

Erikoistutkija Jarmo Koistinen, puh. 050 563 5166, jarmo.koistinen@fmi.fi
Tutkija Pekka Rossi, puh. 050 366 4029, pekka.rossi@fmi.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: