Merien lämpötilan ja suolapitoisuuden muutokset kertovat ihmisen vaikutuksesta

Uuden tutkimuksen mukaan merien viime vuosikymmeninä havaittua lämpenemistä ei voida selittää pelkästään luonnollisella vaihtelulla. Toisen tutkimuksen mukaan myöskään merien suolapitoisuuden muutokset eivät selity luonnollisella vaihtelulla. Molemmissa tutkimuksissa todetaan ihmiskunnan toimet muutoksien aiheuttajaksi. Lämpenemisen ja suolaisuuden tarkastelu yhdessä antaa vielä varmemman kuvan ihmiskunnan vaikutuksesta kuin lämpötilan tai suolapitoisuuden muutoksien erillinen tarkastelu.

Merten lämpeneminen on havaittu useissa tutkimuksissa, ja joissakin aiemmissa tutkimuksissa se on myös pystytty yhdistämään ihmisen vaikutukseen. Kahdessa uudessa tutkimuksessa on meristä tehtyjen havaintojen ja mallisimulaatioiden avulla saatu lisää todisteita ihmisen vaikutuksesta meriin.

Meret lämpenevät ihmisen toimien seurauksena

Sveitsin Zurichissä sijaitsevan C2SM (Center for Climate Systems Modeling) -tutkimuskeskuksen tutkijat Jan Sedláček ja Reto Knutti esittävät uusia todisteita siitä, että 1900-luvulla alkanut lämpeneminen on suurelta osin ulkoisesti pakotettu (esimerkiksi kasvihuonekaasut ovat ns. ulkoinen pakote). He käyttivät mallisimulaatioita CMIP5-projektista merien ja ilmakehän muutoksien tutkimiseen.

Simulaatioissa, joissa ei ollut ulkoista pakotetta vaan ilmaston muutokset tapahtuivat pelkästään ilmastojärjestelmän sisäisten muutoksien johdosta, merien lämpeneminen tapahtui eri tavalla kuin havainnoissa. Meri lämpeni melko tasaisesti eri syvyyksillä kun taas havainnoissa meret ovat lämmenneet pintavesissä eniten ja siitä lämpeneminen vähenee tasaisesti syvemmälle mentäessä. Kun simulaatioissa on mukana myös ulkoinen pakote (kuten kasvihuonekaasujen vaikutus), merien lämpeneminen tapahtuu juuri kuten havainnoissa näkyy. Tutkimuksen tulokset ovat yhdenmukaisia aiempien samanlaisten tutkimuksien kanssa, joita ei kuitenkaan ole vielä kovin monta. Tällaiset tutkimukset ovat tärkeitä, koska niissä saadaan paljon selvempi kuva ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä kuin tutkimuksissa, joissa katsotaan vain ilmakehän ja merien pintakerroksen lämpötilakehitystä.

Merien suolapitoisuudesta lisätodisteita ihmiskunnan vaikutuksesta

Pierce ja muut ovat tutkineet merien suolapitoisuuden muutoksia vuosien 1955 ja 2004 välillä. Havaintojen mukaan merien suolapitoisuus on muuttunut viime vuosikymmenien aikana. Merien suolapitoisuuteen vaikuttavat pääasiassa haihdunta, sadanta ja makean veden virtaus jokien välityksellä. Myös näissä on havaittu muutoksia. Suolapitoisuuden muutokset ovat sellaisia, että eri alueiden erot ovat korostuneet. Aiemmin voimakkaasti suolaisilla merialueilla haihdunta on lisääntynyt, mikä on nostanut suolapitoisuutta. Merialueilla, joissa aiemmin on ollut suhteellisen makeaa vettä, sademäärät ovat lisääntyneet ja makeuttaneet vettä lisää.

Tutkimuksessa tehtyjen mallisimulaatioiden perusteella suolapitoisuuden muutoksia ei voida selittää luonnollisen vaihtelun avulla. Sen sijaan suolapitoisuuden muutokset ovat juuri sellaisia kuin ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä on odotettavissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin suolapitoisuuden lisäksi lämpötilan muutoksia. Kun otetaan huomioon sekä suolapitoisuuden että lämpötilan muutokset yhdessä, niin aiheuttaja on yhä varmemmin ihmiskunnan toimet.

Eri syvyyksillä tarkasteltaessa suolapitoisuuden muutokset merien ylimmässä 125 metrin kerroksessa ovat selitettävissä vain ihmiskunnan toimilla. Lämpötilan muutokset (sekä suolapitoisuuden ja lämpötilan muutokset yhdessä tarkasteltuna) poikkeavat merkitsevästi luonnollisesta vaihtelusta ylimmässä 250 metrissä.

Lähteet:

Pierce, D. W., P. J. Gleckler, T. P. Barnett, B. D. Santer, and P. J. Durack (2012), The fingerprint of human-induced changes in the ocean’s salinity and temperature fields, Geophys. Res. Lett., 39, L21704, doi:10.1029/2012GL053389. [tiivistelmä, Ocean Salinity Trends Show Human Fingerprint – Scripps-instituutin tiedote]

Sedláček, J. and R. Knutti (2012), Evidence for external forcing on 20th-century climate from combined ocean-atmosphere warming patterns, Geophys. Res. Lett., 39, L20708, doi:10.1029/2012GL053262 [tiivistelmä]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: