Vaisu ukkoskesä tiivistyi muutamaan päivään

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Kulunut ukkoskausi oli vaisu kesiin 2010 – 2011 verrattuna. Kesään mahtui kuitenkin muutama rajumpi ukkospäivä.


Salamoiden vuorokausijakautuma 2012. (Kuva: Ilmatieteen laitos)

Ilmatieteen laitoksen mukaan touko-syyskuun aikana Suomen maa-alueille iskeneet 78 000 maasalamaa olivat selvästi alle keskiarvon (138 000). Ainoastaan heinäkuun salamamäärä (53 000) ylsi lähelle tavanomaista heinäkuun kuukausikeskiarvoa (60 000). Myös ukkospäiviä kertyi keskimääräistä vähemmän.

Heinäkuussa muutama raju ukkospäivä

Suomen ukkosilmastolle on tyypillistä suuren vuosivaihtelun lisäksi se, että vaisunakin kesänä esiintyy usein muutama rajumpi ukkospäivä. – Tämä toteutui myös tänä kesänä, kun heinäkuun viimeisien päivien aikana Suomeen saapui etelästä rajuille ukkosille otollista ilmaa, tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitoksesta toteaa.

28.-30.7. välisenä aikana Suomessa havaittiin yhteensä lähes 50 000 maasalamaa, siis lähes kaksi kolmasosaa koko vuoden kertymästä. Tilanteesta teki erittäin mielenkiintoisen ja näyttävän se, että salamointi oli rajuimmillaan yöaikaan. Tuolloin havaittiin noin 100 maasalamaa sadalle neliökilometrille vuorokaudessa. Paikallisesti salamatiheydet olivat suurimmillaan lounaisrannikolla Paraisilla ja Dragsfjärdissä sekä läheisillä merialueilla. Rajuilmat etenivät laajalla rintamalla kohti pohjoista, ja myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa salamatiheydet olivat huomattavia jakson loppupuolella. Ennätyksiä ei näissä ukkosissa kuitenkaan hätyytelty.


Maasalamatiheys 2012 (salamoita sadalle neliökilometrille vuodessa). (Kuva: Ilmatieteen laitos)

Syksyllä salamointi harvinaisempaa

Suomen ukkoskausi alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Ukkosia esiintyy tämän jakson ulkopuolellakin, mutta niiden merkitys tilastoihin on vähäinen. Syksyllä suhteellisen lämpimän meren ylle kehittyy usein ukkosia, mutta yleensä vuorokausisalamamäärät jäävät näissäkin tilanteissa muutamiin satoihin. Viileän vuodenajat ukkoset voivat kuitenkin olla yllättäviä ja niiden salamat ovat aivan yhtä vaarallisia kuin kesäukkostenkin.

Lisätietoja:

Tutkija Antti Mäkelä, puh. 029 539 4166, antti.makela@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/suomen-ukkosilmasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: