Syyskuussa tavanomaista lämpimämpää ja paikoin poikkeuksellisen sateista

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin 150 vuoden mittaushistorian suurin syyskuun sademäärä.


Syyskuun sade- ja lumitietoja. (Kuva: Ilmatieteen laitos)

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi. Helsingin Kaisaniemessä sademäärä kohosi 160 millimetriin, mikä on aseman runsaan 150 vuoden mittaushistorian suurin syyskuun sademäärä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuu oli suurimmassa osassa maata tavanomaista sateisempi. Runsaimmin satoi Uudellamaalla, maan itäosassa ja Meri-Lapissa, missä sademäärä kohosi yli 120 millimetrin ja paikoin jopa yli 140 millimetrin. Vähiten satoi Pohjanmaan maakunnissa, jossa sademäärä jäi yleisesti alle 60 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna runsassateisimmilla alueilla päästiin yli kaksinkertaisiin sademääriin, kun taas vähäsateisimmilla alueilla jäätiin alle tavanomaisten arvojen.

Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kumpulassa, jossa sadetta kertyi 177 mm. Helsingin Kaisaniemessä sademäärä kohosi 160 millimetriin, mikä on aseman runsaan 150 vuoden mittaushistorian suurin syyskuun sademäärä. Edellinen ennätys 159 mm on peräisin vuodelta 1918. Myös muun muassa Helsinki-Vantaalla ja Utsjoen Kevolla mitattiin aseman mittaushistorian suurin syyskuun sademäärä. Vähiten eli 40 mm satoi Enontekiön Kilpisjärvellä.

Suurin vuorokautinen sademäärä oli 46,7 mm, ja se mitattiin Mäntsälän Hirvihaarassa 23. syyskuuta. Ensilumi satoi osassa Inarin ja Enontekiön kuntia 28. päivänä. Salamoita rekisteröitiin syyskuussa noin 2500 kpl, mikä on runsas puolet pitkäaikaisesta keskiarvosta.

Tavanomaista lämpimämpi syyskuu

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon sekä lounaissaariston runsaasta 12 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen 7 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Suurin poikkeama oli maan itäosassa ja pohjoisimmassa Lapissa, jossa keskilämpötila oli runsaan asteen tavanomaista korkeampi.

Syyskuussa uuden vertailukauden (1981–2010) keskilämpötilat ovat etelässä noin puoli astetta edellisen vertailukauden (1971–2000) keskilämpötiloja korkeammat. Ero on etelässä suurempi kuin pohjoisessa. Syyskuun sademäärä on suuressa osassa maata jonkin verran pienempi kuin edellisellä vertailukaudella.

Kuukauden korkein lämpötila oli 23,1 astetta, ja se mitattiin Parikkalassa 12. päivänä. Alin lämpötila oli -5,2 astetta, ja se havaittiin Sallan Naruskassa 9. päivänä. Terminen syksy oli alkanut kuukauden päättyessä vasta Suomenselällä ja maan pohjoisosassa, kun se tilastojen mukaan on alkanut syyskuun lopussa jo koko maassa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Syyskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu

Meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: