Kesäkuu oli viileä ja sateinen

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Kesäkuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Myös sadetta saatiin keskimääräistä enemmän lähes koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin vajaasta 9 asteesta maan eteläosan 14 asteeseen. Suurin poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli maan länsi- ja lounaisosassa, missä oli paikoin parisen astetta tavanomaista viileämpää. Maan itäosassa ja Itä-Lapissa päästiin paikoin lähelle pitkän ajan keskiarvoja. Koleimmillakaan alueilla kesäkuun viileys ei kuitenkaan ollut harvinaista. Kesäkuun keskilämpötila oli edellisen kerran tätä alempi vuosina 2004 ja 2003.

Kuukauden ylin lämpötila, 27,0 astetta, mitattiin Kouvolan Anjalassa kesäkuun 16. päivä. Hellepäiviä oli koko maassa kesäkuun loppuun mennessä kertynyt yhteensä vain viisi, joista kolme oli kesäkuussa. Tavallisesti helleraja ylitetään Suomessa touko-kesäkuun aikana 12 kertaa. Kuukauden alin lämpötila oli -2,3 astetta, ja se mitattiin Alajärven Möksyssä 1. kesäkuuta. Yöpakkasia esiintyi vielä aivan kesäkuun lopulla, kun 29. päivän vastaisena yönä lämpötila laski nollan alapuolelle paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Terminen kesä oli edennyt kesäkuun puoliväliin mennessä jo Keski-Lappiin asti. Aivan pohjoisimmassa Lapissa terminen kesä ei ehtinyt kuitenkaan alkaa kesäkuussa. Termisellä kesällä tarkoitetaan tilannetta, jossa vuorokauden keskilämpötila nousee ns. pysyvästi 10 asteen yläpuolelle. Tyypillisesti terminen kesä alkaa koko maassa kesäkuun loppuun mennessä.

Sateet monin paikoin keskimääräistä runsaampia

Kuukauden sademäärät vaihtelivat maan itäosan runsaasta 140 millimetristä Pohjanmaan vajaaseen 40 millimetriin. Kuukauden sademäärät olivat hieman tavanomaista pienempiä vain paikoin maan länsiosassa ja Luoteis-Lapissa. Suurimassa osassa maata satoi kuitenkin tavanomaista enemmän. Sateisimmilla alueilla sademäärät olivat jopa kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden. Eniten kesäkuussa satoi Joensuun Pyhäselällä, missä sadetta kertyi 142 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 41,9 mm, mitattiin Asikkalan Urajärvellä 17. kesäkuuta.

Lapissa saatiin kesäkuun 28. päivä vielä hetkellisesti maa valkoiseksi, kun koleassa säässä sateet muuttuivat rännäksi, tuntureilla jopa lumeksi. Lumi- ja räntäsade eivät ole kesäkuun loppupuolella Lapissakaan aivan jokavuotista, mutta harvinaisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse.

Ukkosia esiintyi kesäkuussa selvästi tavanomaista vähemmän. Maasalamoita paikannettiin Suomessa hieman alle 7000, mikä on vain noin viidesosa pitkän ajan keskiarvosta. Yksittäisistä päivistä eniten salamoi kesäkuun 15. päivänä, jolloin Lapissa paikannettiin noin 2500 maasalamaa. Edellisen kerran kesäkuu oli yhtä hiljainen ukkosten suhteen kesällä 2010.

Uusi vertailukausi 1981-2010

Ilmatieteen laitoksen tiedotteissa on siirrytty käyttämään vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja. Kesäkuu on kuukausista ainoa, jossa kuukauden keskilämpötila on vertailukaudella 1981–2010 lähes koko maassa vertailukauden 1971–2000 keskilämpötilaa alempi. Vain Lapissa keskilämpötila on uudella vertailukaudella paikoin korkeampi kuin edellisellä vertailukaudella. Erotus vertailukausien keskilämpötilojen välillä on vajaa puoli astetta. Kesäkuussa sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa hieman suurempi kuin edellisellä vertailukaudella, pohjoisessa ei ole suurta muutosta vertailukausien välillä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu
Meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: