Toukokuu oli sateinen ja hieman tavanomaista lämpimämpi

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Toukokuu oli hieman tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi. Terminen kesä pääsi vauhtiin hiukan tavanomaista aikaisemmin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila vaihteli Etelä-Suomen 11 asteesta Lapin luoteisosan pariin asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden toukokuu oli tavanomainen tai sitä lämpimämpi lähes koko maassa. Suurimmat poikkeamat olivat maan itä- ja kaakkoisosissa sekä aivan pohjoisimmassa Lapissa, missä keskilämpötila oli noin asteen verran korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo. Maan länsi- ja luoteisosissa keskilämpötila oli puolestaan lähellä pitkän ajan keskiarvoa, ja paikoin jopa hieman sen alapuolella. Hellerajan yli kivuttiin kuukauden aikana kahdesti, 17. ja 21. päivänä.

Toukokuun korkein lämpötila mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla 17. päivänä, kun lämpötila kohosi 27,8 asteeseen. Kuukauden alin lämpötila puolestaan mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 4. päivänä, jolloin lukemaksi saatiin -11,9 astetta. Terminen kesä alkoi, eli vuorokauden keskilämpötila nousi pysyvästi +10 asteen yläpuolelle, maan etelä- ja keskiosissa toukokuun puoliväliin mennessä, noin viikon tavanomaista aikaisemmin

Toukokuu oli sateinen suurimmassa osassa maata

Toukokuu oli monella paikkakunnalla tavanomaista sateisempi. Kuukauden sademäärät vaihtelivat 10 ja 100 millimetriin. Suurimmat poikkeamat tavanomaisesta olivat maan keski- ja länsiosissa, missä satoi selvästi tavanomaista enemmän. Alle pitkän ajan keskiarvon jäätiin Lounais-Suomen saaristoalueella ja Lapin pohjoisosissa. Kuukauden sateisin paikka oli Toholammin Oravala, jossa satoi 97,2 mm. Tämä on noin kaksinkertainen määrä tavanomaiseen nähden. Suurin vuorokauden sademäärä, 34 mm, mitattiin Kajaanin Saaresmäen sadeasemalla 10. päivänä.

Lunta oli kuukauden puolivälissä vielä lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa, ja Kittilässä lumensyvyydet ylittivät paikoin vielä puoli metriä. Kuukauden loppuun mennessä lumi oli hävinnyt koko maasta.

Vaikka toukokuun sademäärät olivatkin monin paikoin tavanomaista suurempia, jäi sadepäivien lukumäärä kuitenkin lähes koko maassa varsin tavanomaiseksi ja auringonpaisteesta saatiin nauttia pääasiassa tavanomaista enemmän. Aurinko paistoi maan eteläosassa toukokuussa noin 300 – 330 tuntia, ja maan keski- ja pohjoisosassa noin 250 – 300 tuntia. Suuressa osassa maata auringonpaistetunteja kertyi noin 20 – 50 tuntia tavanomaista enemmän.

Toukokuussa ukkosia ja salamoita esiintyi keskimääräistä vähemmän. Kuukauden maasalamamäärä 2200 on noin neljäsosa keskimääräisestä. Lähes kaikki kuukauden salamat esiintyivät helatorstaina 17. toukokuuta, jolloin Suomenlahdelta Itä-Lappiin ulottuneessa sadealueessa paikannettiin noin 1900 maasalamaa.

Ilmatieteen laitoksen kuukausitiedotteissa on siirrytty käyttämään vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja. Toukokuussa uuden vertailukauden keskilämpötilat ovat alle puoli astetta edellisen vertailukauden keskilämpötiloja korkeammat. Myös sademäärä on koko maassa suurempi uudella vertailukaudella.

Sateinen kevät

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kevään eli maaliskuusta toukokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila oli lähes koko maassa tavanomainen tai hieman tavanomaista korkeampi. Keskilämpötilat vaihtelivat 5 ja -3 asteen välillä. Suurimmat poikkeamat tavanomaisesta olivat etelärannikolla ja Pohjois-Lapissa, missä koko kevään keskilämpötila oli runsaan asteen keskimääräistä korkeampi.

Kevään sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista suurempi, paikoin jopa harvinaisen suuri. Sademäärät vaihtelivat 60 ja 190 millimetrin välillä. Eniten satoi Kajaanin Saaresmäellä, missä kevään sademäärä oli jopa 192 mm. Tämä on kyseisen aseman suurin kevään sademäärä sitten vuoden 1983, jolloin siellä satoi yhteensä 196 mm.

Termisen kasvukauden alku oli kokomaassa lähellä tavanomaista sen alkaessa huhtikuun lopulla ensimmäisenä maan eteläosassa ja rannikkoalueilla ja viimeisenä Pohjois-Lapissa toukokuun lopussa.

Lisätietoja:

Toukokuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu
Kevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: