Onko hiilidioksidin vaikutus kyllästynyt?

(Alkuperäinen teksti: John CookSkeptical Science)

Skeptinen argumentti…

”Kaikki ilmakehään lisättävä hiilidioksidi aiheuttaa vähemmän ja vähemmän lämpenemistä. Kun ilmakehä saavuttaa kyllästyspisteen, hiilidioksidin lisäämisellä ei ole suurta vaikutusta. Se on kuin laittaisit eristeitä ullakollesi. Eristeelle on suositeltu paksuus ja sen jälkeen voit pinota lisää eristeitä vaikka kattoon asti, eikä sillä ole vaikutusta.” (Marc Morano)

Mitä tiede sanoo…

Jos hiilidioksidin vaikutus olisi jo saavuttanut kyllästyspisteen, hiilidioksidin lisäämisellä ei olisi enää vaikutusta kasvihuoneilmiön voimakkuuteen. Mittauksissa maan pinnalta ja satelliiteista kuitenkin näkyy voimistuva kasvihuoneilmiö juuri niillä aallonpituuksilla, joilla hiilidioksidi pidättää lämpösäteilyä. Tämä on empiirinen todiste siitä, ettei hiilidioksidin vaikutus ole saavuttanut kyllästyspistettä.

Lue koko teksti >>>

Kategoria(t): Suomennokset. 3 Comments »

3 vastausta to “Onko hiilidioksidin vaikutus kyllästynyt?”

 1. Jyri_ Says:

  Olipas hyvä artikkeli, kiitos Ari!
  Kasvuhuonekaasujen vaikutusta voine vakuuttavammin mitata kuin satellliitista.
  Aika paha on selittää satelliittien tuloksia kaupunkilämmöllä tai muulla lämpömittarin sijoituspaikan ”väärällä” paikkavalinnalla, mittarin epäluotettavuudella, mittarien tarkoituksenmukaisella valinnalla tms. joihin ilmastoskeptikot aina vetoavat kun mittari on maankamaralla.
  Aika epätoivoista enääväittää ettei hiilidioksidilla ja muilla kasvihuonekaasuilla ole ”merkitystä” tai ettei sitä voida mitata.

  Jos tähänkään ei ”usko” (aika kahjo pitää kyllä olla) niin samat luvut ja vaikutuksen saa myös laskemalla fysiikan- ja muiden luonnonlakien avulla, ilmastomallithan tekevät juuri tätä. Eli tuli samalla todistettua ilmastomallienkin oikeellisuus.

 2. Lasse Kärkkäinen Says:

  Nyt on tainnut mennä skeptikot ja denialistit sekaisin. Saa tosiaan aika denialisti olla, jos väittää ettei CO2:lla ole vaikutusta, eri asia sitten on voidaanko tähän mennessä CO2:n vaikutuksesta tapahtunutta globaalia lämpenemistä mitata tarkimmillakaan instrumenteilla tai mikä on muiden tekijöiden osuus lämpötilan muutoksissa. Satelliittimittausten perusteella ilmakehän CO2-pitoisuuden tuplautuminen aiheuttaa 0.7 °C lämpenemistä (Lindzen 2011). Lienee selvää, ettei tällaisella muutoksella ole mainittavaa vaikutusta juuri mihinkään.

 3. Ari Jokimäki Says:

  Satelliittimittausten perusteella ilmakehän CO2-pitoisuuden tuplautuminen aiheuttaa 0.7 °C lämpenemistä (Lindzen 2011). Lienee selvää, ettei tällaisella muutoksella ole mainittavaa vaikutusta juuri mihinkään.

  Ilmastoherkkyyttä (jota hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistumisella mitataan) on tutkittu paljon ja suurin osa tutkimuksista viittaa paljon voimakkaampaan vaikutukseen kuin tässä yhdessä viittaamassasi tutkimuksessa. Tässä lista ilmastoherkkyystutkimuksista (listasta takuulla puuttuu paljon tutkimuksia, mutta melko hyvän kokonaiskuvan siitä saa):

  http://agwobserver.wordpress.com/2009/11/05/papers-on-climate-sensitivity-estimates/

  Ei kannata pitää yksittäisten tutkimusten tuloksia totuuksina, vaan katsoa kokonaiskuvaa. Varsinkin Lindzenin töihin viittaaminen totuutena on erityisen huono idea, sillä hänen töistään tuntuu löytyvän valtavasti virheitä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: