Talven 2011-2012 sääennuste

Millainen on talven 2011-2012 sää? Tässä luettavaksenne tuoreimpia vuodenaikaisennusteita, jotka on tehty elo-syyskuussa 2011. Uusimmat ennusteet päivittyvät tämän tekstin linkkeihin. Tulossa näyttäisi olevan lämmin loppusyksy ja tavanomainen tai hieman tavanomaista kylmempi talvi. Heti aluksi on kuitenkin sanottava, että nämä pitkän aikavälin sääennustemallit ovat vasta kehittelyasteella. Niiden luotettavuus ei siis vielä ole kovinkaan hyvä.

© creAtive - Fotolia.com

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan loppusyksy ja alkutalvi (lokakuu, marraskuu, joulukuu) ovat meillä tavanomaista lämpimämpiä 70-80 prosentin todennäköisyydellä, kun tilastollisesti tavallista korkeamman lämpötilan todennäköisyys on 50 prosenttia. Lapissa on ennusteen mukaan normaalia sateisempaa. ECMWF:n vuodenaikaisennusteita ja kuukausiennusteita seurataan tarkemmin Suomen Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla.

Myös Venäjän Ilmatieteen laitos ennustaa Suomeen loka-marras-joulukuuksi keskimääräisiä tai hieman normaalia lämpimämpiä lämpötiloja.

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa viimeisimmässä ennusteessaan meille (hieman) keskimääräistä kylmempää talvea, mutta kevät 2012 näyttää jo tavanomaiselta. Tuoreimmat ennustekartat päivittyvät jatkuvasti nettisivuille (linkki ei välttämättä aukea ensimmäisellä klikkauksella). Lisää ennustekarttoja löytyy täältä.

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) ennusteiden mukaan syksy 2011 näyttää meillä keskimääräistä lämpimämmältä, talvi taas tavanomaiselta. Päivitetyt ja yksityiskohtaiset ennusteet löytyvät nettisivulta, jossa aukeavat ensin sade-ennusteet (precipitation). Valitse Forecast Type > Temperature, jos haluat nähdä lämpötilaennusteet.

Positive Weather Solutions laatii Euroopan ennusteensa keskittyen Ranskaan, Saksaan ja Sveitsiin, joten ennusteen soveltuminen Suomeen on kyseenalainen. Toistaiseksi myös puuttuu talven ennusteen pohjaksi tarvittavia tietoja. Alustavan ennusteen mukaan syyskuu on tavanomaista lämpimämpi, lokakuu kostea mutta lämpötiloiltaan tavanomainen, marraskuu tavanomainen, joulukuu ja tammikuu hieman keskimääräistä kylmempiä.

Yksityiskohtaisimmilta näyttävät ennustekartat löytyvät Ranskan Ilmatieteen laitokselta. Niiden mukaan lokakuu 2011 on Suomessa kuiva ja asteen verran keskimääräistä lämpimämpi. Euroopassa on monin paikoin 0,5-2,0 astetta tavanomaista lämpimämpää. Marraskuu 2011 on Suomessa lämpötiloiltaan keskimääräinen mutta märkä. Tämä kosteus aiheuttaa erityisesti Ruotsissa ja Norjassa, joissa lämpötila on 0,5 astetta normaalia kylmempi, todennäköisesti runsaita lumisateita. Joulukuussa 2011 Suomessa on kuivaa ja 0,5 astetta keskimääräistä kylmempää. Tammikuu 2012 on kostea (lumisateinen), Etelä-Suomessa 0,5 astetta tavanomaista lämpimämpi, Pohjois-Suomessa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Helmikuu 2012 taas on Etelä-Suomessa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, Pohjois-Suomessa 0,5 astetta tavallista kylmempi. Suurimmassa osassa Eurooppaa lämpötilat ovat 0,5-2,0 astetta tavanomaista korkeampia. Malliennusteeseen sisältyvien epävarmuuksien takia tällainen tulkinta näin tarkasti kuukausittain, valtioittain ja asteluvuin voi kuitenkin antaa hyvinkin virheellisiä tuloksia.

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -syklin vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Suomessa vallitsee väli-ilmasto, jossa on sekä meri-ilmaston että mannerilmaston piirteitä. Tuulen suunta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpi näistä piirteistä on voitolla. Yleensä meillä vallitsevat lounais- ja länsituulet, mutta toisinaan voimme olla pitkäänkin Venäjältä tulevan mantereisen vaikutuksen alaisina.

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. (Vertaa: Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.)

Esimerkiksi WSI:n talven 2010-2011 ennusteen (marras-joulu-tammikuu) paikkansa pitävyyden voi tarkastaa täältä (linkki voi vaatia tuplaklikkauksen) ja aiempien ennusteiden luotettavuuden täältä.

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, ns. vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja. Jos talvesta ennustetaan keskimääräistä kylmempää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on vähän tavanomaista kylmempi (ei silti hurjia pakkasia) tai 2) sitä, että talvilämpötilat ovat suurimman osan ajasta aivan normaaleja (vain vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on kunnon paukkupakkaset.

8 vastausta to “Talven 2011-2012 sääennuste”

 1. Jari Kolehmainen Says:

  Tätä samaa aihetta käsittelee myös uusi blogipäivityksemme ”Auringon uv-säteilyn vähäisyys voi aiheuttaa kylmän talven”:

  https://ilmastotieto.wordpress.com/2011/10/14/auringon-uv-sateilyn-vahaisyys-voi-aiheuttaa-kylman-talven/

 2. jussi vältalo Says:

  tuleeko sitten kylmin kesä 2012

 3. jussi johannes välitalo Says:

  kuinka paljon lunta tulee kevät talvella 2012

 4. Jari Kolehmainen Says:

  Auringon uv-säteilyn vähäisyys voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa NAO-sykliin, jolla tarkoitetaan Pohjois-Atlantin oskillaatiota eli värähtelyä. Se mitataan ilmanpaine-erona Islannin matalapaineen ja Azorien korkeapaineen välillä. Jos nämä molemmat ovat voimakkaita, NAO-indeksi on positiivinen. Jos toinen tai molemmat ovat heikkoja, indeksi on negatiivinen.

  NAO-syklin negatiivinen vaihe tarkoittaa heikkoa länsivirtausta, jolloin Pohjois-Euroopassa on talvella kylmää, Välimerellä taas kosteaa. NAO-syklin positiivinen vaihe tuo Pohjois-Eurooppaan länsivirtausten mukana matalapaineita, jolloin talvet ovat lauhoja ja vähälumisia.

  NAO-sykli ei ole ainoa Suomen säätilaa selittävä tekijä, mutta se vaikuttaa osaltaan Suomen säähän talviaikaan, erityisesti joulu-maaliskuussa.

  Kesällä NAO-indeksistä ei voi tehdä selviä päätelmiä Suomen säätilasta. NAO-syklin negatiivisen vaiheen aikana Suomessa on koettu sekä kylmiä että kuumia kesiä. Joidenkin tutkijoiden mukaan NAO-syklin negatiivinen vaihe aiheuttaa Suomeen vaihtelevia kesiä, kun taas viime vuosikymmeninä yleinen positiivinen vaihe on tasoittanut kesien lämpötiloja (pitänyt kesät lämpiminä, mutta estänyt niitä lämpenemästä ilmastonmuutoksen myötä yhtä paljon kuin talvet lämpenevät). Talven NAO-syklin negatiivinen vaihe ei edes välttämättä säily kesällä vaan heikkenee usein kesäksi.

  NAO-syklin mahdollisesta vaikutuksesta Pohjois-Euroopan kesäsäähän voi lukea aiemmasta kirjoituksestamme https://ilmastotieto.wordpress.com/2011/01/12/pohjois-atlantin-oskillaatio-saattaa-vaikuttaa-myos-euroopan-kesasaahan/ .

  Kannattaa huomata, että Heikki Nevanlinnan mukaan ( https://ilmastotieto.wordpress.com/2011/10/14/auringon-uv-sateilyn-vahaisyys-voi-aiheuttaa-kylman-talven/ ) Auringon aktiivisuus ja uv-säteily ovat jo nousussa:

  ”Itse asiassa auringon säteilyteho on kivunnut jo aika ylös kohti edellisen pilkkumaksimin huipputasoa ennakoiden sitä, että pilkkumaksimiin ei ole enää kuin alle 2 vuotta, ehkä vähemmänkin. Säteilytehon suhteen aurinko on siis palannut venähtäneeltä minimikaudelta lähes entisiin lukemiin. Itse pilkkuluvut jäänevät kuitenkin 1900-luvun keskiarvojen alle. Myös auringon uv-säteilyn voimakkuus käyttäytyy varsin samalla tavalla kuin kokonaissäteilykin. Kasvua minimistä on ollut jo hyvän matkaa.”

  Talven 2011-2012 sääennustusten päivityksiä voi seurata blogistani http://biologi-jari.blogspot.com/2011/09/talven-2011-2012-saaennuste.html . Vaikka erityisesti Länsi-Euroopassa talvi näyttää useiden ennusteiden mukaan tavanomaiselta tai sitä kylmemmältä (ei kuitenkaan yhtä kylmältä kuin kaksi edellistä talvea), WSI ja Ranskan ilmatieteen laitos toteavat olevan mahdollista, että Pohjois-Euroopassa voisi kuitenkin olla keskimääräistä lämpimämpää. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ennusteen päivitys 15.10.2011) mukaan loppusyksyn ja alkutalven eli marraskuusta tammikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan arvioidaan olevan Suomen etelä- ja länsiosassa 60-70 %:n todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi, kun tilastollisesti todennäköisyys on 50 %.

  Kesän 2012 säästä on ennenaikaista sanoa vielä yhtään mitään, vaikka tuolla yhdysvaltalaisissa ennusteissa on jo piirretty ennustekartat kesällekin. Niissä ei näy poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

  Totesin tuolla kirjoituksessani näin:

  ”Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, ns. vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja. Jos talvesta ennustetaan keskimääräistä kylmempää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on vähän tavanomaista kylmempi (ei silti hurjia pakkasia) tai 2) sitä, että talvilämpötilat ovat suurimman osan ajasta aivan normaaleja (vain vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on kunnon paukkupakkaset.”

  Sama pätee lumisuuteen. Kevättalven 2012 lumisateita tai lumipeitteen syvyyttä ei pysty vielä ennakoimaan. Ranskan ilmatieteen laitos tosin ennustaa tammikuun ja maaliskuun 2012 olevan Pohjois-Euroopassa tavanomaista kosteampia, mikä voi tuoda mukanaan lumisateita.

 5. jopa Says:

  Milloin tulee ensilumet tänä talvena tuleeko vielä marraskuussa?

 6. Jari Kolehmainen Says:

  Viimeisimmissä ennusteissa talvi näyttää meillä lämpimämmältä kuin aiemmin syksyllä laadituissa ennusteissa.

  Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen vuodenaikaisennusteen mukaan talven (joulukuu 2011 -helmikuu 2012) keskilämpötilan arvioidaan olevan Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Venäjällä tavanomaista korkeampi. Suomessa ja Pohjois-Venäjällä poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta on runsaat kaksi astetta. Muilla Euroopan alueilla lämpötilaennuste ei anna keskilämpötilassa suurta poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

  WSI:n (Weather Services International) mukaan NAO:n negatiivinen vaihe heikkenee, mistä seuraa meille lämpimämpää ja märempää säätä kuin kahtena edellisenä talvena. Joulukuun 2011, tammikuun 2012 ja helmikuun 2012 lämpötilan ennustetaan olevan 1-2 celsiusastetta keskimääräisiä arvoja korkeampi. Koko Eurooppa näyttää tavanomaista lämpimämmältä lukuun ottamatta Ranskaa, Espanjaa ja joitakin Euroopan itäosien alueita.

  Ranskan ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteet näyttävät seuraavilta.

  -Joulukuu 2011: Länsi-Euuropassa 0,5 astetta normaalia lämpimämpää ja kosteaa, pohjoisessa 0,5 astetta normaalia viileämpää ja kuivaa

  -Tammikuu 2012: suurimassa osassa Eurooppaa 0,5-1,0 astetta tavanomaista lämpimämpä.

  -Helmikuu 2012: Pohjois-Euroopassa lämpötilat lähellä tavanomaisia, Etelä-Euroopassa 1-2 astetta normaalia lämpimämpää.

  -Maaliskuu 2012: Pohjois-Euroopassa 0,5-2,0 astetta tavanomaista vileämpää, Etelä-Euroopassa 0,5-2,0 astetta tavanomaista lämpimämpää.

  -Huhtikuu 2012: Pohjois-Eurooppa lähellä tavanomaista, Etelä-Euroopassa 0,5-2,0 astetta tavanomaista lämpimämpää.

  Venäjän ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuusta 2011 helmikuuhun 2012 ulottuva jakso on Euroopassa tavanomaista lämpimämpi lukuun ottamatta Kaakkois-Eurooppaa.

  Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa, että Pohjois-Euroopassa erityisesti talvi (mahdollisesti myös kevät ja alkukesä 2012) ovat tavallista lämpimämpiä. Etelä-Eurooppaan ennuste ei anna normaalista poikkeavia lämpötiloja.

  IRI:n ennusteen mukaan marraskuusta 2011 huhtikuuhun 2012 ulottuva jakso on Pohjois-Euroopassa lähellä tavanomaisia lukemia. Kevättä kohden mentäessä normaalia lämpimämmän sään mahdollisuus kuitenkin kasvaa. Etelä-Euroopassa näyttää koko ajan olevan tavanomaista lämpimämpää.

  Positive Weather Solutions laatii ennusteensa lähinnä Keski-Eurooppaan. Ennusteen mukaan joulukuu on kylmä, tammikuu tavanomainen tai hieman lämpimämpi, helmikuu tavanomainen, maaliskuu kylmä, huhtikuu tavanomainen ja toukokuu selvästi tavallista lämpimämpi.

 7. Jari Kolehmainen Says:

  Kevään ja kesän 2012 vuodenaikaisennusteen voi nyt lukea uudesta blogipostauksesta:
  https://ilmastotieto.wordpress.com/2012/02/23/kevaan-ja-kesan-2012-saaennuste/

 8. Jari Kolehmainen Says:

  Talven 2012-2013 vuodenaikaisennusteet (”pitkän aikavälin ennuste”) löytyvät uudesta blogipostaukseta:
  https://ilmastotieto.wordpress.com/2012/10/26/talven-2012-2013-saaennuste/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: