Jäätiköt kasvoivat keskiajan lämpökaudella

Viimeisen tuhannen vuoden aikana maapallon ilmastohistoria on perinteisesti jaettu keskiajan lämpökauteen, pieneen jääkauteen ja 1900-luvulta alkaneeseen ilmaston lämpenemiseen. Viime vuosikymmenien aikana saadut tutkimustulokset kuitenkin kertovat ilmaston monimutkaisista muutoksista vuosikymmenien ja vuosisatojen aikaskaalalla, mikä kyseenalaistaa perinteistä jakoa kolmeen eri ilmastojaksoon.

Keskiajan lämpökauden ajoituksesta on ollut erilaisia käsityksiä eri tutkimuksissa. 1960-luvulla sen sanottiin olleen vuosina 1100 – 1200. Sen jälkeen se on vaihdellut eri tutkimuksissa vuosien 900 – 1450 välillä. Parhaat todisteet keskiajan lämpökaudesta tulevat Länsi-Euroopasta ja erityisesti Islannista sekä Grönlannista. Tuohon aikaan maanviljelys ulottui pohjoisemmaksi ja korkeammalle vuoristossa Englannissa, Skandinaviassa, Saksassa ja Alpeilla. Keskiajan lämpökaudesta on sanottu, että se on ennemminkin Pohjois-Euroopassa vallinnut kausi kuin globaali ilmiö. Lisäksi keskiajan lämpökauden yhteydessä sadanta näyttää olleen tärkeässä roolissa lämpötilan lisäksi. Lämpimän kauden aikana on myös ilmeisesti ollut joitakin kylmempiä ja kosteampia jaksoja.

Uudessa tutkimuksessa esitetään todisteita siitä, että useat jäätiköt läntisessä Pohjois-Amerikassa kasvoivat keskiajan lämpökauden aikana. Jotkut näistä jäätiköistä ulottuivat silloin yhtä laajalle kuin pienen jääkauden aikana. Keskiajan lämpökauden on väitetty olleen verrannollinen nykyiseen ilmaston lämpenemiseen, mutta tässä tutkimuksessa havaittu jäätiköiden kasvaminen ei sovi siihen käsitykseen.

Tutkijat arvelevat, että keskiajan lämpökaudella vallitsivat pitkään La Niñan kaltaiset olosuhteet, jotka saattoivat johtua Auringon kohonneesta aktiviteetista. Auringon aktiviteetin muutokset saattavat vaikuttaa olosuhteisiin trooppisella Tyynellämerellä, mikä vaikuttaa suoraan La Niñan esiintymiseen ja siihen liittyviin vaikutuksiin pohjoisen Tyynenmeren alueella (jolla alueella tämän tutkimuksen jäätiköt sijaitsevat).

Lähteet:

Johannes Koch and John J. Clague, 2011, Extensive glaciers in northwest North America during Medieval time, Climatic Change, DOI: 10.1007/s10584-010-0016-2. [tiivistelmä]

Vanhempi tutkimus aiheesta: John J. Clague, Johannes Koch, Marten Geertsema, Expansion of outlet glaciers of the Juneau Icefield in northwest British Columbia during the past two millennia, The Holocene May 2010 vol. 20 no. 3 447-461, doi: 10.1177/0959683609353433. [tiivistelmä, koko artikkeli]

Yksi vastaus to “Jäätiköt kasvoivat keskiajan lämpökaudella”

  1. Tuure Nyqvist Says:

    Jäätiköiden kasvaminenkin leudommassa ilmastossa on helposti selitettävissä, kun huomioidaan myös, että silloin lumipeitettä harmauttavia hiukkaspäästöjä oli paljon vähemmän, jolloin leudomman kauden runsaammat sateet tulivat kaloteille kuitenkin pääosin lumena ja heijastivat puhtaampina auringon säteilyä avaruuteen nykyistä enemmän.

    Näinollen on perusteltua todeta,
    – millaista ilmastotietoa meille tyrkytetään, kun noinkin selkeää seikka pidetään selittämättömänä. Eihän myöskään kylmimmät talvet ole runsaslumisimpia, vaan jopa päinvastoin, kuten myös etelämmän Euroopan lumentuloista voimme päätellä?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: