Eri maissa erilaiset ongelmat maanviljelykselle ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutoksella on melko suora vaikutus maanviljelykseen eri puolilla maailmaa. Toisissa maissa on odotettavissa ainakin hetkellistä satojen paranemista ja toisissa maissa on odotettavissa satojen heikkenemistä. Hiljattain on julkaistu uutta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Venäjän, Kiinan ja Intian maanviljelykseen. Uutiset ovat valitettavasti yleisesti ottaen huonoja.


Ilmastonmuutos vaikuttaa maanviljelyyn. Kuva: Esko Pettay.

Dronin ja Kirilenko ovat tutkineet ilmastonmuutoksen vaikutusta viljankasvatukseen Venäjällä. Venäjällä, kuten muillakin pohjoisilla alueilla, odotetaan yleisesti lämpimämmän ilmaston parantavan satoja. Tämä johtuu pidentyneestä satokaudesta, hallavaurioiden vähenemisestä, mahdollisuudesta käyttää tuottavampia lajikkeita ja uusien, yhä pohjoisempien alueiden muuttumisesta kelvolliseksi viljelylle. Viljelyskelpoisia alueita saattaa Venäjällä löytyä tulevaisuudessa jopa 600 kilometriä pohjoisempana kuin nykyään.

Dronin ja Kirilenko kuitenkin huomasivat, ettei tämä yleinen käsitys välttämättä pädekään Venäjällä, koska maan tärkeimmillä maanviljelysalueilla kuivuuden riski kasvaa. Dronin ja Kirilenko tarkastelevat menneitä kuivuusjaksoja, joiden perusteella he löytävät joitakin mahdollisia keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Tao ja muut ovat tutkineet maanviljelyksen tilannetta Kiinassa lämpenevässä ilmastossa. He yrittivät paikallistaa mahdolliset tämän asian kannalta herkät alueet Kiinassa. Herkimmät alueet löytyivät Kiinan koillisosista. Ilmastonmuutoksen edetessä Kiinan vesiresursseissa tapahtuu muutoksia ja näyttäisi siltä, että vuosien 2021 ja 2040 välillä kuivuus olisi pahimmillaan.

Tuottavuus kuitenkin näyttäisi yleisesti paranevan Kiinan alueella vuoteen 2080 mennessä. Lähivuosikymmeninä on kuitenkin odotettavissa, että tuottavuus ensin laskee jopa vuosikymmenien ajan. Tao ja muut varoittavat, että vaikka yleisesti ottaen tuottavuus näyttäisi paranevan, tulevaisuudessa saattaa tulla lopputulokseen vaikuttavia muutoksia vesiresursseissa. He tähdentävät, että asia vaatii tarkempia lisätutkimuksia.

Intiassa tilanne on aivan erilainen kuin Venäjällä ja Kiinassa. Intiassa lämpötilan nousu vähentää suoraan tuottavuutta. Tämä on jo havaittu, sillä Intiassa pidetyn konferenssin osanottajien mukaan tapahtunut 0,5 celsiusasteen lämpeneminen on vähentänyt vehnän ja sokeriruo’on satoja. Kasvitaudit ovat myös leviämässä Intiassa. Kasvitautien tutkijoiden mukaan kassavaa vaivaava mosaiikkivirus on levinnyt Keralan alueella voimakkaasti ilmastonmuutoksen ansiosta.

Intiassa maanviljelykseen liittyy vielä uusia ongelmia sadonkorjuun jälkeen. Viljanjyville on nimittäin ilmastonmuutoksen myötä saatava parempia kylmävarastoja, jotta varastointihävikki saataisiin pienemmäksi.

Lähteet:

Nikolai Dronin and Andrei Kirilenko, Climate change, food stress, and security in Russia, 2010, Regional Environmental Change, DOI: 10.1007/s10113-010-0165-x. [tiivistelmä]

Fulu Tao, Zhao Zhang and Masayuki Yokozawa, Dangerous levels of climate change for agricultural production in China, 2010, Regional Environmental Change, DOI: 10.1007/s10113-010-0159-8. [tiivistelmä]

Crop viruses spurred by climate change in India – ClimateSignals
Symposium on climate change and plant diseases – The Hindu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: