”Pluto lämpenee”

(Alkuperäinen teksti: John CookSkeptical Science)

Skeptinen argumentti…

”Joidenkin mielestä planeettamme kärsii kuumeesta. Nyt tutkijat kertovat meille, että Mars on myös kokemassa omaa ilmaston lämpenemistään: Marsin lämpenemistä. Näyttää siltä, että tutkijat ovat huomanneet viime aikoina aika monen aurinkokuntamme planeetan lämmenneen hiukan Pluto mukaan lukien. Minä ihmettelen mikä on näille AURINKOkuntamme planeetoille, kääpiöplaneetoille ja kuille yhteistä. Hmmmm. AURINKOkunta. Hmmmm. Aurinko? Ihmettelenpä vaan.”
(lähde: Fred Thompson)

Mitä tiede sanoo…

Pluton ilmastonmuutos viimeisen 14 vuoden aikana on todennäköisesti vuodenaikoihin liittyvä tapahtuma. Pluto kokee vuodenaikavaihteluita, koska sillä on elliptinen kiertorata (jonka Pluto kiertää 250 Maan vuodessa). Pluton lämpeneminen ei voi aiheutua Auringon vaihteluista, koska Auringon säteilyssä ei ole ollut oikeastaan ollenkaan pitkän ajan trendiä viimeisen 50 vuoden aikana ja lisäksi auringonvalo on Plutossa 900 kertaa heikompaa kuin maapallolla.

Lue koko teksti >>>

Mainokset

Yksi vastaus to “”Pluto lämpenee””

 1. Ari Jokimäki Says:

  Yllä esitellyssä artikkelissa sanotaan, että ”auringonvalo on Plutossa 900 kertaa heikompaa kuin maapallolla”. Tätä on ehkä tarpeen hiukan selventää. Sillä tarkoitetaan, että Pluton saama auringonvalon intensiteetti on yksi yhdeksässadaosa maapallon saamasta auringonvalon intensiteetistä. Tämä tulee käänteisestä neliölaista, joka on:

  I1 / I2 = (r2 / r1)2,

  missä I1 on kappaleen 1 saama säteilyn intensiteetti ja r1 on kappaleen 1 etäisyys säteilyn lähteestä. I2 ja r2 ovat vastaavat suureet kappaleelle 2.

  Tässä kyseisessä tapauksessa kappale 1 on maapallo ja kappale 2 on Pluto. Ajatellaan, että maapallon saaman auringonvalon intensitetti on 1 ja etäisyys Auringosta on myös 1. Oikeasti on olemassa yksikkö nimeltä astronominen yksikkö tai tähtitieteellinen yksikkö, AU, jonka suuruus määräytyy maapallon ja Auringon välisestä etäisyydestä siten, että maapallon ja Auringon välinen etäisyys on 1 AU. Käänteisen neliölain suureet ovat siis tässä tapauksessa seuraavat:

  I1 = 1.
  r1 = 1.
  I2 = valon intensiteetti Plutossa – annamme sille merkinnän IP.
  r2 = Pluton etäisyys Auringosta AU-yksikköinä – annamme sille merkinnän rP.

  Käänteinen neliölaki muuttuu siis muotoon:

  1 / IP = (rP / 1)2

  Siistimme sitä hiukan:

  1 / IP = rP2

  Tästä ratkaistaan IP, koska haluamme tietää kuinka suuri auringonvalon intensiteetti on Plutossa maapalloon verrattuna. Kerromme yhtälön siis IP:llä ja jaamme sen rP2:lla. Tulokseksi saamme:

  IP = 1 / (rP2)

  Pluto on keskimäärin 40 AU:n etäisyydellä Auringosta, mutta Pluton rata on voimakkaasti elliptinen, joten etäisyys Auringosta vaihtelee noin 30-49 AU:n välillä. Tällä hetkellä Pluton etäisyys Auringosta on likimäärin 30 AU. Sijoitetaan siis yhtälöömme rP = 30 AU ja katsotaan, mitä saamme lopputulokseksi:

  IP = 1 / (302) = 1 / 900


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: