”Troposfäärin kuumaa pistettä ei ole”

(Alkuperäinen teksti: John CookSkeptical Science)

Skeptinen argumentti…

IPCC vahvistaa, että tietokonemallinnus ennustaa trooppisen troposfäärin keskiosiin ”kuuman pisteen” noin 10 km maan pinnan yläpuolelle. Silti Hadley Centren radiosondihavainnoissa ennustettua ”kuumaa pistettä”, ihmisen toiminnan aiheuttaman kasvihuonelämpenemisen merkkiä, ei löydy (lähde: Christopher Monckton)

Mitä tiede sanoo…

Tropiikkia lukuunottamatta satelliittimittaukset täsmäävät mallien tuloksien kanssa. Tropiikin datassa on epävarmuuksia siinä, miten eri tutkimusryhmät korjaavat satelliittien ratamuutoksien vaikutuksia. Yhdysvaltain Climate Change Science Program on tehnyt johtopäätöksen, että eroavuus johtuu mitä todennäköisimmin virheistä mittausdatassa.

Lue koko teksti >>>

4 vastausta to “”Troposfäärin kuumaa pistettä ei ole””

 1. usko Says:

  Eli kun havainnot eivät täsmää mallien kanssa niin oletetaan että virhe on havainnoissa? Mallithan eivät yksinkertaisesti voi olla väärässä?

  Eikö tämä ole aivan selvä merkki USKOSTA?

 2. usko Says:

  Väitteen lähde muuten ei edes ole Moncton vaan vertaisarvioitu kirjallisuus, tästä on tänäkin vuonna julkaistu kaksikin tutkimusta joissa debunkattiin aikaisempia väitteitä.

 3. Ari Jokimäki Says:

  Eli kun havainnot eivät täsmää mallien kanssa niin oletetaan että virhe on havainnoissa?

  Väärin. Kuten yllä annetussa artikkelissa todetaan, havainnoissa on keskenään suuria eroja. Ne kaikki eivät voi olla oikeassa. Siksi monissa havainnoissa on pakko olla jotain parannettavaa. Mallien ja havaintojen täsmäämättömyydenkin laita on se, että jotkut havainnot täsmäävät mallien kanssa ja jotkut havainnot eivät. Tilanne ei ole tällä hetkellä absoluuttisesti tiedossa. Emme yksinkertaisesti tällä hetkellä tiedä, täsmäävätkö mallit ja havainnot vai eivät. Viime aikoina on kuitenkin tapahtunut kovasti lähentymistä näiden kesken.

  Mallithan eivät yksinkertaisesti voi olla väärässä?

  Kuka sellaista on väittänyt? Kyllä mallejakin tutkitaan tämän asian tiimoilta. Mainittakoon esimerkkinä melko tuore Bengtsson & Hodges (2009), jonka mukaan malleissa on pieni vääristymä lämpimään suuntaan ylätroposfäärissä.

  Väitteen lähde muuten ei edes ole Moncton vaan vertaisarvioitu kirjallisuus,…

  Väitteessä yritetään laittaa tämä ilmiö kasvihuonekaasujen piikkiin, vaikka tämä ei millään lailla ole kasvihuonekaasujen ilmentymä. Tämä ilmiö liittyy maapallon pinnan lämpenemiseen riippumatta siitä, mikä pinnan lämpenemisen aiheuttaa. Vertaisarvioidussa kirjallisuudessa tuota väitettä ei tietääkseni löydy (siis sitä, että se olisi nimenomaan vain kasvihuonekaasujen aiheuttama). Jos löytyy, niin se on väärin (eikä sellaista artikkelia olisi saanut päästää vertaisarvioinnin läpi).

 4. Tuomas Helin Says:

  Tässä lainaus tuolta Skeptical Sciencen keskusteluista:

  ”This whole thing reminds me of the ”God of the Gaps” argument. Originally, the UAH analysis of the satellite data showed the troposphere to be cooling globally…in contradiction to the surface record…and this was a major ”skeptic” talking point. Then, a longer record and corrections for problems in the analysis (like the neglect of orbital decay of the satellites) turned the global cooling trend into a global warming trend, but it wasn’t as strong as at the surface…and this was still a major ”skeptic” talking point. Now that a still longer record and further corrections (along with a completely independent analysis of the satellite record by the RSS group) show that the trend found by satellites matches the trend found at the surface globally within error bars, the ”skeptic” talking point has become the trend in the tropics. And, no doubt, when that is resolved, they will find something else to point to! No matter how little the ”gaps” are, there is always room to say, ”The evidence disproves AGW!” ”

  (Surku)hupaisaa…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: