Luonnonkatastrofien vahinkojen määrän lisääntymisen syyt

Luonnonkatastrofien aiheuttamien vahinkojen määrän tiedetään kasvaneen. Syiksi on ehdotettu ilmastonmuutosta sekä väestömäärän ja talouden kasvua. Uuden tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että väestömäärän ja talouden kasvu on ensisijainen vahinkojen määrän lisääntymisen aiheuttaja, eikä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ole tässä asiassa vielä nähtävissä.


Luonnonkatastrofien, kuten ukkosmyrskyjen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet.
Kuva: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net.

Ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän luonnonkatastrofien aiheuttamien vahinkojen määrää. Luonnonkatastrofien lisääntyminen on eräs eniten keskustelua herättäneistä ilmastonmuutokseen liittyvistä aiheista. Joitakin asioita on jo havaittukin, kuten esimerkiksi rankkasateiden ja helleaaltojen yleistyminen sekä kuivuuden lisääntyminen monilla alueilla.

Vakuutusyhtiöiden analyyseistä käy ilmi, että luonnonkatastrofien aiheuttamien rahallisten vahinkojen määrä on kasvanut. Erityisesti säähän liittyvien luonnonkatastrofien, kuten tulvien, kuivuuden, myrskyjen ja maanvyöryjen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Säähän liittymättömien luonnonkatastrofien, kuten maanjäristysten, aiheuttamat vahingot ovat kuitenkin myös lisääntyneet, mutteivät niin paljon kuin säähän liittyvien luonnonkatastrofien aiheuttamat vahingot. Tämän vuoksi on ehdotettu, että vahinkojen lisääntyminen johtuu ilmastonmuutoksesta.

Toisaalta on olemassa todisteita siitä, että valtion taloudellinen kehitys vaikuttaa luonnonkatastrofien aiheuttamien vahinkojen määrään. Taloudellinen kehitys lisää aluksi menetettyjen ihmishenkien määrää maanvyöryjen, tulvien ja myrskyjen tapauksissa, mutta vähentää menetettyjä ihmishenkiä maanvyöryjen ja helleaaltojen tapauksissa. Tämä liittyy siihen, että asutuksen lisäys tapahtuu paikoille, jotka ovat alttiimpia maanvyöryille, tulville ja myrskyille, mutta maanjäristykset ja helleaallot tapahtuvat vaihtelevissa paikoissa, joten niiden tapauksessa asutuksen sijoittumisella ei ole niin suurta vaikutusta. Tämä siis sotkee säähän liittyvien ja liittymättömien luonnonkatastrofien aiheuttamien vahinkojen vertailua ja siksi säähän liittyvien luonnonkatastrofien vahinkojen suurempi lisääntyminen ei välttämättä tarkoita sitä, että säähän liittyvät luonnonkatastrofit olisivat lisääntyneet vastaavasti.

Aiheesta on tehty joitakin yksityiskohtaisia tutkimuksia. Hollantilainen tutkija Laurens Bouwer on tehnyt yhteenvedon olemassaolevista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista. Hän löysi 22 tutkimusta, joissa on tutkittu luonnonkatastrofien taloudellisia vahinkoja järjestelmällisesti. Näistä vain yhdessä on tutkittu globaalia tilannetta ja vain yhdessä on tutkittu maanjäristyksien vahinkoja. Suurin osa tutkimuksista on tehty kehittyneissä maissa (erityisesti Yhdysvalloissa), eikä yksikään tutkimuksista ole keskittynyt kuivuuden aiheuttamiin vahinkoihin. Tutkimusmateriaali on siis maailmanlaajuiselta näkökannalta melko vaillinainen. Käytössä olevat tiedot ovat usein myös epätarkkoja.

Kaikissa tutkimuksissa pyritään ensin korjaamaan aineistoista pois väestömäärän ja taloudellisen kasvun vaikutukset. Jos tämän korjauksen jälkeen vahinkojen määrässä ei näy pitkän ajan trendejä, ilmastonmuutos ei todennäköisesti ole vielä vaikuttanut asiaan.

Suurimmassa osassa tutkimuksista pitkän ajan trendejä ei korjauksen jälkeen näy. Joissakin tutkimuksissa kuitenkin näkyi trendejä vielä korjauksen jälkeen, mutta monissa niistä on tekijöitä, joiden vuoksi niiden liittäminen ilmastonmuutokseen on vaikeaa ja joissakin jopa löytyy selvästi joku muu aiheuttaja trendille. Monessa tapauksessa trendi oli selvästi liitettävissä väestönmäärän ja talouden kasvuun. Esimerkiksi Yhdysvalloissa raekuurojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet vuoden 1992 jälkeen, mutta raekuurojen määrässä ei ole havaittu kasvua. Tässä tapauksessa kaupunkialueiden kasvu on lisännyt raekuuroille vahinkoalttiita alueita. Joissakin tutkimuksissa tarvittava korjaus oli tehty vaillinaisesti (esimerkiksi oli korjattu väestömäärän kasvun vaikutukset pois, muttei taloudellisen kasvun vaikutuksia).

Joissakin tutkimuksissa kuitenkin löytyy selvä nouseva trendi säähän liittyvien luonnonkatastrofien aiheuttamissa vahingoissa. Tällaisiä katastrofeja ovat pyörremyrskyt, ukkosmyrskyt ja tulvat. Bouwer kuitenkin katsoo niiden olevan todennäköisemmin luonnollisen vaihtelun kuin varsinaisen ilmastonmuutoksen aiheuttamia. Joka tapauksessa tällä hetkellä näyttää siltä, että ilmastonmuutoksen vaikutus ei ainakaan vielä näy kovin hyvin luonnonkatastrofien aiheuttamien vahinkojen määrässä.

Lähde: Laurens M. Bouwer, 2010, Have disaster losses increased due to anthropogenic climate change?, Bulletin of the American Meteorological Society, doi: 10.1175/2010BAMS3092.1. [tiivistelmä, koko artikkeli]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: