Mayojen metsurien emämunaus

Uudessa tutkimuksessa ehdotetaan, että mayat ovat saattaneet jouduttaa omaa tuhoaan kaatamalla metsää. Tutkimuksen mukaan metsän kaataminen olisi pahentanut mayojen elinalueella vallitsevia kuivia olosuhteita. Tästä olisi aiheutunut pitkä kuivuusjakso, joka sitten olisi johtanut mayojen tuhoon.


Mayojen temppelit ovat nykyään tyhjillään – onko se metsurien syytä? Kuva: Wikipedia.

Mayaintiaaneilla oli kukoistava sivilisaatio nykyisen Meksikon ja Guatemalan alueella noin vuosina 300-900. Tämä sivilisaatio kuitenkin tuhoutui suurelta osin noin vuosien 800-900 välillä. Osia mayojen sivilisaatiosta kuitenkin säilyi aina espanjalaisten valloittajien saapumiseen asti.

Vuosien 800-900 välillä tapahtunut tuho on ollut suuri mysteeri ja on sitä vieläkin. Tuhon syistä on esitetty kymmenittäin teorioita, mutta mitään niistä ei ole saatu varmistettua. Syiksi on ehdotettu mm. sotia, vallankumousta, kaupankäynnin vaikeuksia ja sairauksia. Ehdotetuista syistä tällä hetkellä suosituin tuntuu olevan kuivuus. Mayojen asuinseudulla oli vuosittain pitkä kuiva kausi, joten mayat olivat erittäin riippuvaisia vedensaannista.

Uudessa tutkimuksessa joukko yhdysvaltalaistutkijoita on selvitellyt mayojen tuhoa ilmastomallilla. Tutkijat simuloivat mayojen elinalueen paikallisia ilmasto-oloja. Simuloinnissa havaittiin, että mayojen metsänkaato pahensi alueella vallinnutta kuivaa ilmastoa lämmittämällä ja kuivattamalla sitä lisää. Luonnollinen kuivuus tai mayojen metsänkaato eivät kummatkaan olisi yksinään voineet aiheuttaa mayojen tuhoa, mutta näiden kahden yhdistelmä oli tutkijoiden mukaan riittävä aiheuttamaan olosuhteet, joista mayojen sivilisaatio ei kyennyt toipumaan. Tutkijat huomauttavat, että kyseisellä alueella kaadetaan taas paljon metsää.

Lähde: Oglesby, R. J., T. L. Sever, W. Saturno, D. J. Erickson III, and J. Srikishen (2010), Collapse of the Maya: Could deforestation have contributed?, J. Geophys. Res., 115, D12106, doi: 10.1029/2009JD011942. [tiivistelmä]

2 vastausta to “Mayojen metsurien emämunaus”

  1. Ari Jokimäki Says:

    Pian julkaistavassa tutkimuksessa on saatu vahvistusta sille, että Mayojen sivilisaation tuhon aikoihin tosiaan oli pahoja kuivuusjaksoja. Tutkimusartikkelin tiivistelmässä sanotaan: ”Tuloksemme osoittavat, että Mayojen kaupunkivaltioiden väkimäärän voimakkaan vähenemisen aikoihin oli kahdeksan 3-18 vuotta kestänyttä vakavaa kuivuusjaksoa.”

    Lähde: Martín Medina-Elizalde, Stephen J. Burns, David W. Lea, Yemane Asmerom, Lucien von Gunten, Victor Polyak, Mathias Vuille, and Ambarish Karmalkar, High resolution stalagmite climate record from the Yucatán Peninsula spanning the Maya terminal classic period, Earth and Planetary Science Letters, Article in Press, Corrected Proof, doi:10.1016/j.epsl.2010.08.016. [tiivistelmä]

  2. Ari Jokimäki Says:

    Tämän viikon (34/2012) ilmastotutkimuskatsauksessa on mukana uusi tutkimus (Cook ja muut, 2012), jossa annetaan täällä uutisoitua tutkimusta tukevia tuloksia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: