Lämpötilan sahausta

Menneiden aikojen lämpötiloja tutkittaessa on käynyt ilmi, että maapallon napa-alueiden lämpötiloissa näkyy sahausefekti, jossa pohjoisnapa viilenee kun etelänapa lämpenee ja päinvastoin. Tähän mennessä tätä sahausefektiä ei ole havaittu moderneista lämpötilasarjoista. Juuri ilmestyneessä tutkimuksessa efekti on havaittu myös moderneista lämpötilasarjoista.

Tutkimuksessa oli mukana neljä tutkijaa, kaksi Yhdysvalloista ja muut Isosta-Britanniasta ja Kanadasta. Tutkijat käyttivät arktisen alueen ja Antarktiksen lämpötilasarjoja. He poistivat niistä ensin pitkän ajan trendit nähdäkseen lyhyemmän ajan vaihtelut. Kun trendit oli poistettu, kahden alueen sarjat vaihtelivat vastakkaisesti; kun pohjoisnavan lämpötila kasvoi, etelänavan lämpötila viileni ja päinvastoin. On kuitenkin huomattava, että koska pitkän ajan trendit on poistettu, kyseinen lämpötilojen vaihtelu esiintyy vaihteluna pitkän ajan trendien päällä. Pitkän ajan trendin ollessa lämpenevä sahausefekti vaikuttaa niin, että pohjoisnavan lämmetessä keskimääräistä enemmän etelänapa lämpenee keskimääräistä vähemmän ja päinvastoin.

Trendien poiston jälkeen arktisen alueen lämpötilasarja korreloi vahvasti Atlantin oskillaation (AMO) indeksin kanssa (korrelaatio on itse asiassa antikorrelaatio). Tämä viittaa siihen, että Atlantin valtameri saattaa olla se linkki, joka siirtää lämpöä navalta toiselle ja näin säätelee havaittua sahausefektiä.

Lähde: Chylek, P., C. K. Folland, G. Lesins, ja M. K. Dubey (2010), Twentieth century bipolar seesaw of the Arctic and Antarctic surface air temperatures, Geophys. Res. Lett., 37, L08703, doi:10.1029/2010GL042793. [tiivistelmä]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: