Tästä vuodesta tulossa mittaushistorian lämpimin?

[Ilmatieteen laitoksen tiedote:]

Vuosi on tähän mennessä ollut sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa yksi lämpimimmistä. Jos tilanne jatkuu samankaltaisena, on mahdollista, että tämä vuosi rikkoo uusia lämpötilaennätyksiä.


Kuva: NOAA.

Yhdysvaltain kansallisen ilmakehä- ja merentutkimusjärjestön NOAAn mukaan syyskuussa maapallon keskilämpötila oli lämpimin, mitä syyskuussa on mitattu mittaushistorian aikana. Syyskuun keskimääräinen lämpötila oli noin 15,72 astetta, kun se keskimäärin 1900-luvulla oli 15,0 astetta. Lämpötilat olivat keskimääräistä korkeampia suurimmassa osassa maailmaa.

Lukuun ottamatta helmikuuta jokainen kuukausi tähän mennessä on tänä vuonna ollut neljän lämpimimmän kuukauden joukossa. Touko-, kesä-, elo- ja syyskuu olivat mittaushistorian lämpimimmät. Tämän vuoden tammi-syyskuun välinen aika onkin yhdessä vuoden 1998 ollut lämpimin koskaan mitattu yhdeksän kuukautta. Vuoden 1998 loppupuoliskolla globaalia keskiarvolämpötilaa viilensi La Nina-ilmiö, kun taas kuluvan vuoden lopulle ennustetaan lämpötiloja kohottavan El Ninon alkamista.

Vuodesta voi tulla mittaushistorian lämpimin myös Suomessa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu-syyskuun välisen jakson keskilämpötila oli Suomessa 5,6 astetta. Näin ollen kuluva vuosi on tällä hetkellä toisella sijalla vuodesta 1900 alkaen tarkasteltaessa. Tätä lämpimämpää on ollut vain vuonna 1989. Kolmannelle sijalle yltää vuosi 2002.

Jos katsotaan koko vuoden keskilämpötilaa, on ykkössijalla vuosi 1938, kakkossijalla vuosi 1989 ja jaetulla kolmannella sijalla vuodet 2011 sekä 2000. Marras- ja joulukuun tulisi olla noin kolme-neljä astetta tavanomaista lämpimämpiä, jotta kuluvasta vuodesta tulisi lämpimin vuodesta 1900 alkaen tarkasteltuna. ”Tilastojen valossa on vielä täysin mahdollista, että kuluvasta vuodesta tulisi Suomen mittaushistorian lämpimin. Se vaatii sen, että lauhaa ilmaa virtaa lännestä loppuvuoden ajan”, laskeskelee Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen. ”Tosin on muistettava, että lämpötilapoikkeamat ovat suurimmillaan talvella, joten kuluvan vuoden sijoitus voi vielä muuttua suuntaan tai toiseen”, Jokinen lisää.

Lisätietoja:

Ari Laaksonen, puh. 029 539 5530, ari.laaksonen@fmi.fi

http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2014/9
https://www.wmo.int/pages/mediacentre/news/Jan-Septtemperaturesbreakrecords.html

Jätä kommentti